Wykonanie


Rabarbar już od jakiegoś czasu gości u mnie w kuchni. Możecie go już dostać na każdym ryneczku. Maj uwielbiam z kilku powodów
między innymi za to, że
mogę znów rozkoszować się smakiem dzieciństwa i zanurzyć laskę
rabarbaru w cukierniczce. Słodko- kwaśne, o TAK! To moje ukochane połączenie smaków!
Drożdżowe z
rabarbarem i kruszonką!Ktoś chętny?;-)Zapraszam!
Drożdżowe cisto to chyba jedno z najłatwiejszych ciast. Szczerze powiedziawszy nigdy chyba nie udało mi się go zepsuć. Zawsze się udaje. Często robię go na "oko". Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i gładko odchodzić od ręki. Im dłużej go wyrabiamy tym lepiej. Zawsze używam
drożdży świeżych, jakoś te suszone z
torebki do mnie nie przemawiają. Sama nie wiem dlaczego ;-). Do ciasta lepiej jest użyć
masła niż
margaryny, a
jajka dodać już w formie utartych trzepaczką!

SKŁADNIKI:- 500- 600 g
mąki pszennej- 100 g
cukru- 150 g
masła- 1/2 opakowania
drożdży- 125 ml ciepłego
mleka- 3
żółtka- 2
białka1.
masło rozpuść w rondelku2.
mleko podgrzej, tak aby było ciepłe3.
mąkę przesiej przez sito do miski4.
drożdże rozpuść w kubeczku z letnim
mlekiem i łyżeczką
cukru.5. W
mące zrób dołeczek, wlej
drożdże i wymieszaj na gęstą "papkę" z częścią
mąki. Tak powstał nam zaczyn. Odstawiamy miskę na 15 minut.6.
Jajka roztrzep z
cukrem za pomocą trzepaczki.7. Do miski wlej
mleko i
jajka, zacznij zagniatać ciasto.8. Dodaj roztopione ciepłe
masło.9. Zagniataj ciasto, do momentu kiedy będzie pulchne i elastyczne nie mniej niż 15- 20 minut.10. Odstaw na 40 minut w ciepłe miejsce. Podwoi swoją objętość.

KRUSZONKA:- 100 g
mąki- 50 g
cukru- 50 g
masłaZagnieść na kruszonkę.
RabarbarBlachę wyłóż papierem. Włóż ciasto do 1/2 wysokości blaszki. Na wierzchu ułóż
rabarbar, posyp kruszonką. Odczekaj 15 minut. Wstaw do gorącego pieca!Pieczemy na złoty kolor około 50- 60 minut!

Ciasto kroimy jak wystygnie!Smacznego!Zapraszam na Facebooka!

Pięknego Dnia!Buziaki!