Wykonanie
Rabarbar uwielbiałam od dziecka, maczałam łodygi w cukrze i tak go zajadałam :)Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe.Składniki:(na około 11-12 sztuk)ciasto:40g świeżych
drożdżyszklanka
mleka550g
mąki pszennej50g
masła2
jajka7 łyżek
cukrunadzienie:5 łodyg
rabarbaru3 łyżki
cukrukruszonka:1/2 szklanki
mąki6 łyżek
cukru40g
masłaPrzygotowanie:
Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami
cukru do chwili aż staną się płynne.
Jajka ucieramy z pozostałym
cukrem na puszystą masę. Wsypujemy
mąkę, wlewamy
mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone letnie
masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone
mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut).
Rabarbar myjemy, kroimy w ok. 2 cm kawałki, zasypujemy
cukrem i mieszamy.Na blaszce układamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. We wgłębienia układamy
rabarbar i delikatnie wciskamy je w ciasto.
Masło,
mąkę i
cukier wyrabiamy
między palcami do powstanie kruszonki i obsypujemy nią każdą drożdżówkę. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.Smacznego.