ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

Drożdżówki z rabarbarem i kruszonką.

nazwa

Wykonanie

Rabarbar uwielbiałam od dziecka, maczałam łodygi w cukrze i tak go zajadałam :)
Teraz wykorzystuje go do wypieków, tym razem padło na drożdżówki. Wyszły pyszne - delikatne i puszyste, słodkie, a zarazem kwaskowe.
Składniki:(na około 11-12 sztuk)
ciasto:
40g świeżych drożdży
szklanka mleka
550g mąki pszennej
50g masła
2 jajka
7 łyżek cukru
nadzienie:
5 łodyg rabarbaru
3 łyżki cukru
kruszonka:
1/2 szklanki mąki
6 łyżek cukru
40g masła
Przygotowanie:
Drożdże łyżką rozgniatamy z 3 łyżkami cukru do chwili aż staną się płynne. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Wsypujemy mąkę, wlewamy mleko oraz zaczyn i wyrabiamy do osiągnięcia jednolitego ciasta, po czym dodajemy rozpuszczone letnie masło i wyrabiamy kolejne 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto oprószone mąką wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 45 minut).
Rabarbar myjemy, kroimy w ok. 2 cm kawałki, zasypujemy cukrem i mieszamy.
Na blaszce układamy papier do pieczenia. Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy średniej wielkości koła (np. miseczką), w każdym robimy szklanką wgłębienie na środku i układamy na blachę. We wgłębienia układamy rabarbar i delikatnie wciskamy je w ciasto.
Masło, mąkę i cukier wyrabiamy między palcami do powstanie kruszonki i obsypujemy nią każdą drożdżówkę. Pieczemy około 25 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.
Źródło:http://symfoniasmakowa.blogspot.com/2015/05/drozdzowki-z-rabarbarem-i-kruszonka.html