Wykonanie
Banalnie prosta a zarazem bardzo smaczna drożdżówka. Pochłonięta bardzo szybko z mleczkiem na śniadanko.
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2014_slash_11_slash_drozdzowy-slimak-z-cynamonem/l/-481906839.JPG)
Składniki:20 g
drożdży świeżych100 ml ciepłego
mleka3 łyżki
cukru50 g
masła2
żółtka2 szklanki
mąki pszennej tortowejdodatkowo:1 łyżka
cynamonu3 łyżki
cukru zwykłego2 łyżki
masła![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2014_slash_11_slash_drozdzowy-slimak-z-cynamonem/l/-1978596570.JPG)
Do
mleka kruszymy
drożdże, wsypujemy 1 łyżkę
cukru i 2 łyżki
mąki, mieszamy i zostawiamy by podrosło (10 minut).Do ciasta dodajemy roztopione
masło,
żółtka, 2 łyżki
cukru mieszamy dosypujemy 2 szklanki
mąki i wyrabiamy ciasto, ja najpierw drewnianą łyżką, a
potem ręką. Wyrabiamy elastyczne ciasto, przykrywamy i czekamy by wyrosło, około 30 minut.
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2014_slash_11_slash_drozdzowy-slimak-z-cynamonem/l/1367146032.JPG)
W rondelku roztapiamy
masło, wsypujemy
cukier i
cynamon mieszamy i wylewamy na głęboki talerz.Z ciasta formujemy długi wałek, obtaczamy w mieszance cynamonowej.Do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej
mąką tortownicy ( o średnicy 20 cm.) wkładamy nasz wałek formując go w kształt
ślimaka. Resztę mieszanki co nam zostanie możemy posmarować wierzch.
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2014_slash_11_slash_drozdzowy-slimak-z-cynamonem/l/1439252805.JPG)
Drożdżówkę wkładamy do piekarnika ustawiamy temperaturę na 170 stopni i pieczemy przez 35 minut.SMACZNEGO
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2014_slash_11_slash_drozdzowy-slimak-z-cynamonem/l/-1500702814.JPG)
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2014_slash_11_slash_drozdzowy-slimak-z-cynamonem/l/920061300.JPG)
![](/Data/Images/gogusiowo.blogspot.com\2014_slash_11_slash_drozdzowy-slimak-z-cynamonem/l/948631117.JPG)