Wykonanie
Losoś to moja ulubiona
ryba. Tym razem ugotowałam sos do
makaronu, w którym zatopiłam różowe kawałki
łososia i nie tylko. Dorzuciłam również
krewetki tygrysie, bo takie akurat miałam w domu.Ten sos można zrobić na dwa sposoby. Szybki sposób to użyć gęstej
śmietany i
serka topionego o smaku
krewetkowym.
Smietanę podgrzewam i rozpuszczam
serek. Całość doprawiam
przecierem pomidorowym i
koperkiem, a na koniec zanurzam kawałki podsmażonego
łososia i
krewetki.Drugi sposób jest bardziej pracochłonny i stosuję się do niego, jeśli mam
krewetki w skorupkach. Obieram
krewetki ze skorupek, których nie wyrzucam, bo z
włoszczyzną gotuje z nich pyszny
buljon. Taki domowy
buljon smakuje niesamowicie. Podobnie robię z
rybami, gdy je filetuję.Ale wracajac do sosu, robię zasmażkę z
mąki i zaciągam
buljonem do wymaganej gęstości. Na koniec dodaję creme fraiche i doprawiam sos.Sos zawsze robię na oko ale postaram się podać choć w przybliżeniu proporcje.
Składniki: na 5 porcji400g filetow z
łososia4
dymki1 ząbek
czosnku5 dl kwaśnej
śmietany (lub creme fraiche)100 g
serka topionego o smaku
krewetkowym1 łyżka posiekanego
koperku1 łyżeczka
przecieru pomidorowego200 g
krewetek, obranych1oo g
szpinakusól i
pieprz do smaku250 g
makaronu, waga suchaWykonanie:Pokrój
łososia w kostkę i podsmaż przez minutę na gorącej patelni. Trzymaj w cieple.Pokrój
dymkę skośnie i podsmaż na niewielkiej ilości
oleju. Dodaj creme fraiche i
serek topiony. Doprowadz do wrzenia. Jeśli
sos jest zbyt gęsty, rozcień gorącą
wodą.Dodaj przecier, zmiażdżony
czosnek i gotuj sos przez 3 minuty.Dodaj
łososia i
krewetki tygrysie i posiekany
koperek.Ugotuj penne w lekko osolonej wodzie al dente, odcedz.Wyrzuć
makaron na półmisek i polej sosem. Opłukaj
szpinak i lekko wymieszaj z gorącym
makaronem i sosem.
Polecane przepisyZapiekanka z
makaronem kalafiorem i
cheddarZimna przekąska z
krewetekPora na
makaronKräftskiva – szwedzki
fest z
rakamiWłoskie ragù czyli sos
mięsny do
makaronu