ßßß
Losoś to moja ulubiona ryba. Tym razem ugotowałam sos do makaronu, w którym zatopiłam różowe kawałki łososia i nie tylko. Dorzuciłam również krewetki tygrysie, bo takie akurat miałam w domu.Ten sos można zrobić na dwa sposoby. Szybki sposób to użyć gęstej śmietany i serka topionego o smaku krewetkowym. Smietanę podgrzewam i rozpuszczam serek. Całość doprawiam przecierem pomidorowym i koperkiem, a na koniec zanurzam kawałki podsmażonego łososia i krewetki.Drugi sposób jest bardziej pracochłonny i stosuję się do niego, jeśli mam krewetki w skorupkach. Obieram krewetki ze skorupek, których nie wyrzucam, bo z włoszczyzną gotuje z nich pyszny buljon. Taki domowy buljon smakuje niesamowicie. Podobnie robię z rybami, gdy je filetuję.Ale wracajac do sosu, robię zasmażkę z mąki i zaciągam buljonem do wymaganej gęstości. Na koniec dodaję creme fraiche i doprawiam sos.Sos zawsze robię na oko ale postaram się podać choć w przybliżeniu proporcje.
Składniki: na 5 porcji400g filetow z łososia4 dymki1 ząbek czosnku5 dl kwaśnej śmietany (lub creme fraiche)100 g serka topionego o smaku krewetkowym1 łyżka posiekanego koperku1 łyżeczka przecieru pomidorowego200 g krewetek, obranych1oo g szpinakusól i pieprz do smaku250 g makaronu, waga suchaWykonanie:Pokrój łososia w kostkę i podsmaż przez minutę na gorącej patelni. Trzymaj w cieple.Pokrój dymkę skośnie i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj creme fraiche i serek topiony. Doprowadz do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcień gorącą wodą.Dodaj przecier, zmiażdżony czosnek i gotuj sos przez 3 minuty.Dodaj łososia i krewetki tygrysie i posiekany koperek.Ugotuj penne w lekko osolonej wodzie al dente, odcedz.Wyrzuć makaron na półmisek i polej sosem. Opłukaj szpinak i lekko wymieszaj z gorącym makaronem i sosem.
Polecane przepisyZapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddarZimna przekąska z krewetekPora na makaronKräftskiva – szwedzki fest z rakamiWłoskie ragù czyli sos mięsny do makaronu