ßßß Cookit - przepis na Penne z łososiem i sosem śmietankowo krewetkowym

Penne z łososiem i sosem śmietankowo krewetkowym

nazwa

Wykonanie

Losoś to moja ulubiona ryba. Tym razem ugotowałam sos do makaronu, w którym zatopiłam różowe kawałki łososia i nie tylko. Dorzuciłam również krewetki tygrysie, bo takie akurat miałam w domu.
Ten sos można zrobić na dwa sposoby. Szybki sposób to użyć gęstej śmietany i serka topionego o smaku krewetkowym. Smietanę podgrzewam i rozpuszczam serek. Całość doprawiam przecierem pomidorowym i koperkiem, a na koniec zanurzam kawałki podsmażonego łososia i krewetki.
Drugi sposób jest bardziej pracochłonny i stosuję się do niego, jeśli mam krewetki w skorupkach. Obieram krewetki ze skorupek, których nie wyrzucam, bo z włoszczyzną gotuje z nich pyszny buljon. Taki domowy buljon smakuje niesamowicie. Podobnie robię z rybami, gdy je filetuję.
Ale wracajac do sosu, robię zasmażkę z mąki i zaciągam buljonem do wymaganej gęstości. Na koniec dodaję creme fraiche i doprawiam sos.
Sos zawsze robię na oko ale postaram się podać choć w przybliżeniu proporcje.
Składniki: na 5 porcji
400g filetow z łososia
4 dymki
1 ząbek czosnku
5 dl kwaśnej śmietany (lub creme fraiche)
100 g serka topionego o smaku krewetkowym
1 łyżka posiekanego koperku
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
200 g krewetek, obranych
1oo g szpinaku
sól i pieprz do smaku
250 g makaronu, waga sucha
Wykonanie:
Pokrój łososia w kostkę i podsmaż przez minutę na gorącej patelni. Trzymaj w cieple.
Pokrój dymkę skośnie i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Dodaj creme fraiche i serek topiony. Doprowadz do wrzenia. Jeśli sos jest zbyt gęsty, rozcień gorącą wodą.
Dodaj przecier, zmiażdżony czosnek i gotuj sos przez 3 minuty.
Dodaj łososia i krewetki tygrysie i posiekany koperek.
Ugotuj penne w lekko osolonej wodzie al dente, odcedz.
Wyrzuć makaron na półmisek i polej sosem. Opłukaj szpinak i lekko wymieszaj z gorącym makaronem i sosem.
Polecane przepisy
Zapiekanka z makaronem kalafiorem i cheddar
Zimna przekąska z krewetek
Pora na makaron
Kräftskiva – szwedzki fest z rakami
Włoskie ragù czyli sos mięsny do makaronu
Źródło:http://codojedzenia.pl/penne-z-lososiem-i-sosem-smietankowo-krewetkowym