Wykonanie
Szybko i smacznie :).składniki: ( porcja dla 1 osoby )1 opakowanie
makaronu pappardelle
śmietana 18 % ( 2 pełne łyżki )2 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine3 plastry wędzonego na zimno
łososia2 ząbki
czosnkuświeży
koperekkaparysólświeżo zmielony
pieprzprzygotowanie:
Makaron ugotowałam wg instrukcji na opakowaniu.Do małego garnuszka z grubszym dnem wlałam
oliwę i wrzuciłam pokrojony drobno
czosnek. Chwilkę delikatnie podsmażyłam, dodałam
kapary ( ilość wg uznania ) oraz pokrojonego na nie za drobne kawałki
łososia. Delikatnie podgrzewałam, mieszając i uważając, żeby kawałki
łososia się nie ugotowały, bardziej chodzi o podgrzanie. Dodałam
śmietanę, doprawiłam do smaku
solą i delikatnie mieszałam cały czas dobrze podgrzewając, ale nie doprowadzając do zagotowania. Trwało to 2 - 3 minuty. Następnie garnuszek odstawiłam z ognia.Porcję ugotowanego
makaronu polałam przygotowanym sosem, posypałam świeżo zmielonym
pieprzem i świeżym
koperkiem.
Smacznego. :)