Wykonanie
Lunchbox i przepis miesiącaWybija godzina 12.00, więc
pora na lunch. Zaczyna się krzątanina w kuchni, grzechoczą kuchenne naczynia, ktoś napełnia dzbanki świeżą
wodą. W Szwecji pijemy
wodę prosto z kranu i jest to podstawowy
napój dla wielu. Mówiąc szczerze nie spotkałam się jeszcze z tym, że któraś z moich koleżanek zaskoczyła mnie
gazowanym napojem czy jakimś
sokiem. Pracując w służbie zdrowia trzeba dawać dobry przykład…ha, ha.Od lat biorę do pracy lunchbox. Wchodząc do kuchni przy naszej jadalni, zawsze roznoszą się smakowite zapachy. Co niektórzy nawet przygotowują swoje obiadki na poczekaniu, ale mimo wszystko najdłuższa kolejka to kolejka do mikrofalówek. Podgrzewanie obiadków przebiega sprawnie. 45 minut na lunch zwłaszcza, że niepłatne mijają szybko…Pomyślałam więc, że przepisem miesiąca w kwietniu będzie lunchbox. Czekam na Wasze przepisy i ciekawe pomysły na lunchbox. Obiadowe resztki, kanapki, sałatki …Jakie są Wasze pomysły na lunchbox?Dzisiaj proponuję proste danie z
kurczaka nadzianego
miętą pieprzową i
serkiem ricotta. Do tego dania zazwyczaj dodaję świeżą
miętę pieprzową, ale wczoraj po odwiedzeniu kilka sklepów poddałam się i użyłam suszonej. W domu jedliśmy
kurczaka z
ziemniakami, a do pracy zrobiłam sobie
cukiniowe spaghetti, które wymieszałam z
bazyliowym pesto. Pysznie i prosto.
Pierś z kurczaka nadziewana
miętą i
ricottaSkładniki:6-8 porcji6
piersi z kurczaka, u mnie około 1,3 kg350 g
serka ricotta1 ½ łyżki suszonej
mięty pieprzowej lub 3 łyżki świeżej, grubo pokrojonej1 ½ łyżki
soku z cytryny + otarta skórka z całej
cytrynysól do smaku
czarny pieprz,
papryka w proszku1 mała
cukiniapomidorki koktajlowe1 łyżka
bazyliowego pesto, tutaj przepis
olej do smażenia

Rozetnij
piersi z kurczaka na kształt motyla.
Posól z obu stron i natrzyj otartą
skórką z cytryny. Przygotuj nadzienie mieszając
ricotta z
miętą i
sokiem z cytryny. Dopraw nadzienie
solą i
pieprzem. Umieść po czubatej łyżce nadzienia na każdy kawałek
mięsa i złóż na pół. Możesz użyć wykałaczek. Posyp
mięso pieprzem i
papryką i podsmaż na rozgrzanym tłuszczu, po 2 minuty z każdej strony. W międzyczasie nagrzej piekarnik na 180ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 200ºC). Przełóż
kurczaka do żaroodpornego naczynia i piecz przez 15-20 minut w zależności jak duże są
piersi z kurczaka.Zrób spaghetti za pomocą veggie twister i wymieszaj z pesto. Przyrządzając to danie w domu wrzucam
cukinię z pesto na patelnię i smażę przez minutę. W pracy
surowe cukiniowe spaghetti jedynie podgrzewam z
mięsem w mikrofalówce. Kilka koktajlowych
pomidorków i lunchbox gotowy.Polecane przepisy
Kurczak w sosie
estragonowym po francuskuCacciatore co to jest cacciatore?Tikka
masala – eksplozja smakówPałki kurczęce w sosie
curryPrzepis na szybki sos do
makaronu