Wykonanie
Zapach rozgrzanego
pola bazylii oszałamia i wprawia w wakacyjno-kulinarny nastrój. Pierwsza inspiracja jest oczywista - zrobimy pesto alla genovese. Ale szybko przychodzi druga myśl - na obiad zrobimy sobie sycylijski klasyk, czyli pasta alla norma.
To danie bardzo popularne we Włoszech. Jest kilka wyjaśnień pochodzenia nazwy, ale urzeczony średniowieczną historią Sycylii wierzę, że pochodzi od Normanów, którzy - obok Arabów - byli zaczynem potęgi i rozkwitu tej wyspy. Przystępujemy do pracy. W duchu wielokulturowości sycylijskiej dokonujemy małej modyfikacji -
bakłażan zastępujemy
cukinią,
ser ricotta tartym
oscypkiem od Wojciecha Komperdy, a
oliwę z oliwek -
olejem rzepakowym z gospodarstwa p. Łączów ze Świecia nad Osą.
Warzywa prosto z
pola od Majlertów
Kluczowy składnik -
makaron tasiemki - pochodzi z małej wytwórni „Śląski Bifej” Krystiana Stasia ze Strzelec Opolskich. Bifej to po śląsku kredens. Ten 8-jajeczny
makaron jest robiony ręcznie, pachnie
mąką,
daje się ugotować al dente, nie klei się i pozostaje sprężysty.
Cukinię kroję w poprzek na 0,5 cm plastry, smażę na
oleju na
ostrym ogniubez przykrycia na złoto, w głębokiej patelni. Równocześnie gotuję
makaron w dużej ilości osolonej
wody. I
makaron i sos wymagają około 6 minut na ogniu. Do sosu jeszcze szybki wrzut
pomidorów pokrojonych w kostkę, podgęszczeniei na koniec
czosnek. Odlewam
makaron na durszlaku i taki jeszcze ociekający
wodą natychmiast wrzucam do patelni z
cukinią. Do tego hojną, pełną garść świeżych liści
bazylii,tarty
ser i świeży
pieprz. Wszystko krótko mieszam i od razu częstuję biesiadników. Ne ma nic lepszego na letni upał!
Składniki dla 4-5 osób:
Makaron tasiemki - 0,5 kg
3 średnie
cukinie - ok. 1 kg
Olej lub
oliwa z oliwek - ok. 150 ml
4 średnie
pomidory - ok. 0,5 kg
3-4 ząbki
czosnku100 g świeżych liści
bazylii (można więcej)
150g tartego suchego
oscypka (oryginalnie jest
ricotta salata)
Sól i świeżo mielony
czarny pieprzGefu Pasta Perfetta Maszynk... kilo Zestaw do robienia
mak... Unold 68801 Nudelmeister