Wykonanie
Zapach rozgrzanego
pola bazylii oszałamia i wprawia w wakacyjno-kulinarny nastrój. Pierwsza inspiracja jest oczywista - zrobimy pesto alla genovese. Ale szybko przychodzi druga myśl - na obiad zrobimy sobie sycylijski klasyk, czyli pasta alla norma.To danie bardzo popularne we Włoszech. Jest kilka wyjaśnień pochodzenia nazwy, ale urzeczony średniowieczną historią Sycylii wierzę, że pochodzi od Normanów, którzy - obok Arabów - byli zaczynem potęgi i rozkwitu tej wyspy. Przystępujemy do pracy. W duchu wielokulturowości sycylijskiej dokonujemy małej modyfikacji -
bakłażan zastępujemy
cukinią,
ser ricotta tartym
oscypkiem od Wojciecha Komperdy, a
oliwę z oliwek -
olejem rzepakowym z gospodarstwa p. Łączów ze Świecia nad Osą.

Warzywa prosto z
pola od MajlertówKluczowy składnik -
makaron tasiemki - pochodzi z małej wytwórni „Śląski Bifej” Krystiana Stasia ze Strzelec Opolskich. Bifej to po śląsku kredens. Ten 8-jajeczny
makaron jest robiony ręcznie, pachnie
mąką,
daje się ugotować al dente, nie klei się i pozostaje sprężysty.
Cukinię kroję w poprzek na 0,5 cm plastry, smażę na
oleju na
ostrym ogniubez przykrycia na złoto, w głębokiej patelni. Równocześnie gotuję
makaron w dużej ilości osolonej
wody. I
makaron i sos wymagają około 6 minut na ogniu. Do sosu jeszcze szybki wrzut
pomidorów pokrojonych w kostkę, podgęszczeniei na koniec
czosnek. Odlewam
makaron na durszlaku i taki jeszcze ociekający
wodą natychmiast wrzucam do patelni z
cukinią. Do tego hojną, pełną garść świeżych liści
bazylii,tarty
ser i świeży
pieprz. Wszystko krótko mieszam i od razu częstuję biesiadników. Ne ma nic lepszego na letni upał!Składniki dla 4-5 osób:
Makaron tasiemki - 0,5 kg3 średnie
cukinie - ok. 1 kg
Olej lub
oliwa z oliwek - ok. 150 ml4 średnie
pomidory - ok. 0,5 kg3-4 ząbki
czosnku100 g świeżych liści
bazylii (można więcej)150g tartego suchego
oscypka (oryginalnie jest
ricotta salata)
Sól i świeżo mielony
czarny pieprz


Gefu Pasta Perfetta Maszynk... kilo Zestaw do robienia
mak... Unold 68801 Nudelmeister