ßßß
Pasta alla Norma to klasyczne danie kuchni sycylijskiej, które ma swoją historię ,a nazwę swą zawdzięcza tytułowej bohaterce opery Belliniego .Kremowa konsystencja bakłażana , słodko-kwaśny sos ze świeżych pomidorów, słona ricotta, aromat świeżej bazylii sprawiają , że danie ma niepowtarzalny i doskonały smak.Jak większość klasycznych dań włoskich również pasta alla Norma ma wiele wersji , ale jej podstawowe składniki powinny być zachowane.
Bakłażany są bardzo smaczne , są niskokaloryczne choć ciężkostrawne , zawierają dużo potasu i magnesu, maja również właściwości odtruwające organizm i przyśpieszające przemianę materii. Można przygotować z nich wiele smakowitych potraw. A jeśli ktoś mówi, że nie lubi bakłażana, to chyba tylko dlatego, że nie wie , co z nim zrobić.A oto jedna z moich propozycji:Składniki:/na 4 osoby/
320 g makaronu penne rigate500 g dojrzałych pomidorów/lub pokrojonych z puszki/2 bakłażany/melanzane/ podłużne do sosu2 bakłażany/melenzane/ owalne do nadziewania2 ząbki czosnkupęczek świeżej bazylii100- 150 g sera ricotta salata/można zastąpić pecorino/4-5 łyżek oliwy z oliwek extravergineolej do smażenia/arachidowy/sólpieprz świeżo mielony
Wykonanie:-Pokroić bakłażany/ podłużne/ w cienkie plastry, posypać grubą solą i odstawić mniej więcejna 40 min /najlepiej na sitku/. Bakłażan w tym czasie powinien stracić swoją goryczkę.-Pomidory sparzyć , przelać zimną wodą , po czym obrać ze skórki.- Usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.-Rozgrzać oliwę wrzucić czosnek,a po chwili dodać pomidory.-Wymieszać i gotować na małym ogniu do zgęstnienia .-Doprawić solą i pieprzem /można dodać odrobinę cukru/.-Przekroić na połowy bakłażany /te grubsze/ i piec w piekarniku przez ok. 30 min w temp.200 st. -Po upieczeniu usunąć delikatnie miąższ /można wykorzystać go do przygotowania pasty do pieczywa/.-Pokrojone wcześniej plastry bakłażana osuszyć / jeśli były mocno posolone należy je wypłukać /i smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju, powinny przybrać kolor złoto-brązowy .-Upieczone plastry odsączyć z nadmiaru tłuszczu.-Makaron ugotować al dente.- Przecedzić i wsypać na patelnię z gorącym sosem pomidorowym , dodać usmażone plastry bakłażana, połowę startego sera, posypać bazylią i wymieszać.- Kiedy makaron połączy się z sosem danie jest gotowe.-Wyłożyć na półmisku połówki pieczonego bakłażana/jeśli ostygł należy go podgrzać/ i napełnić je makaronem .-Posypać obficie pokruszonym serem „ricotta salata”.-Bakłażan nadziewany makaronem można przygotować wcześniej, a tuż przed podaniem owinąć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika.