ßßß
Łosoś to taka nieskomplikowana ryba, do której można podać przeróżne dodatki. Dzisiaj zrobiłam lekką sałatkę z warzywami i jagodami, którą przyprawiłam słodko kwaśnym winegretem.Łosoś z grilla z lekką sałatkąSkładniki:Łosoś z grilla na 4 porcje600 g fileta z łososia ze skórą2 łyżki posiekanego kopru2 łyżki posiekanej natki pietruszki2 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka soli lub wedle smaku1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubomielonego
Opłucz łososia i osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj solą, posyp pieprzem i ziołami, skrop sokiem z cytryny. Marynuj przez godzinę po czym grilluj prze około 15 minut w zależności od grubości fileta.100 g sałaty, u mnie zielona postrzępiona1 pomidor2 ogórki1 zielona papryka, małagarść oliwek50 g sera feta100 ml jagód1 cytryna pokrojona w ósemkikilka gałązek świeżego kopru2 łyżki białego octu winnego2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka miodusól i pieprz do smaku
Pokrój pomidory w ósemki, a ogórki w podłużne kawałki. Ułóż sałatę na półmisku, a na niej warzywa, oliwki,cytrynę, pokrojoną feta. Całość posyp jagodami. Z oliwy, miodu i octu zrób winegret i polej nim sałatkę.Uwielbiam lekkie sałatki do grilla. Na codojedzenia znajdziecie mnóstwo przepisów na szybkie sałatki czy inne dodatki do grilla .Polecane przepisySałatka z bobu i grillowanych buraczkówPodpłomyki do grillaTzatziki ze smażonej cukinii