Wykonanie
Jakby na to nie patrzeć, nasze greckie wakacje skończyły się tydzień temu. Było beztrosko, było leniwie, było gorąco i było pysznie.
Pomarańcze,
miody,
sery,
bakłażany, cała masa
owoców morza i moja ulubiona
sałatka grecka, którą
jadłam każdego dnia.Zrobiliśmy masę zdjęć, odpoczęliśmy jak nigdy, przywieźliśmy smaczne pamiątki dla siebie i najbliższych, a chyba najbardziej cieszy nas to, że w Polsce przywitała nas piękna pogoda. Może nie jest tak ciepło jak w Grecji, ale słoneczko poprawia humor i pomaga pogodzić się z nadchodzącym końcem lata.A wracając do smaków wakacji, zapraszam na
Sałatkę grecką .
Składniki:
Czerwona cebulaZielona papryka2
pomidoryOgórek szklarniowy1/2 szklanki czarnych
oliwek150g
sera feta100ml
oliwy z oliwek2 łyżki
octu winnegoNatka pietruszkiSólPieprzOreganoWykonanie:
Cebulę po obraniu kroimy w półplasterki.
Pomidory kroimy w kostkę,
paprykę również kroimy w kostkę, a obranego
ogórka w półplasterki. Mieszamy ze sobą pokrojone warzywa, dodajemy posiekaną
natkę pietruszki,
oregano oraz
oliwki. Doprawiamy
pieprzem i odrobiną
soli. Mieszamy. Układamy na wierzchu
fetę pokrojoną w kostkę i całość skrapiany
octem winnym i dobrą
oliwą z oliwek.