Wykonanie
A to dopiero niespodzianka. Po powrocie z greckich wakacji zrobiłam oczywiście najsłynniejszą grecką, wiejską
sałatkę - Horiatiki. I ze zdziwieniem odkryłam, że nie ma na nią przepisu na blogu. Więc zaległości nadrabiam - może komuś się przyda.
Sałatka jest pyszna, oczywiście najlepiej jeść ją w upalny dzień - takiego już chyba nie będzie. Ważne aby użyć najlepszych, dojrzałych
pomidorów, dobrego
sera i najlepszej
oliwy.
Ser można już u nas kupić,
pomidory też ( to ostatni moment) natomiast greckiej
cebuli nie kupimy na polskim rynku - szkoda. Najlepiej zastąpić ją naszą czerwoną. Nasza
sałatka była pyszna
między innymi dzięki temu, że kilka
cebul,
czosnek i
oliwa przyleciało z nami z Grecji. Porcja jest solidna, dwie osoby będą najedzone !
składniki (2 duże porcje)5
pomidorów6 małych
ogórków gruntowych1
czerwona cebula1 długa
zielona papryka - pozbawiona pestekgruby plaster
sera Fetagarść
oliweksól,
pieprzoliwa z oliwekocet winnyoreganoprzygotowanieWarzywa umyć i osuszyć.
Ogórki obrać pokroić w grube plastry,
pomidory pokroić na ćwiartki i każdą na 2 - 3 części.
Paprykę pokroić w cienkie krążki ,
cebulę pokroić w piórka. W misce ułożyć warstwami poszczególne składniki (
ogórki,
pomidory,
cebulę,
paprykę), posypać
oregano,
oliwkami, na wierzchu położyć plaster
Fety. Już na
stole polać obficie
oliwą , skropić
octem, posolić dodać
pieprzu i wymieszać. Smacznego!