Składniki150 g makaronu krótkiego, np. muszelek2 pomidory, średniej wielkości1/2 dużego zielonego ogórka1 czerwona cebula, średniej wielkości50 g oliwek czarnych, bez pestek50 g oliwek zielonych, bez pestek1/2 papryki czerwonej1/2 papryki zielonej100 g sera feta1 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek3/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu1/2 łyżeczki oreganoWykonaniemakaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Przecedzić i zostawić do wystudzenia. Od czasu do czasu przemieszać go, by się nie skleiłpomidory i ogórek obrać (lub nie, wedle uznania) i pokroić w średnią kostkę. Papryki i cebulę również pokroić w kostkę. Oliwki można dodać w całości lub przekroić np. na półmakaron wymieszać ze wszystkimi warzywami. Polać oliwą, doprawić solą, pieprzem oraz oregano i ponownie dokładnie wymieszaćpodawać od razu lub można przechować w lodówce