Wykonanie
Pieczone
buraczki mają dużo lepszy smak niż te gotowane w mundurkach. Pieką się w
sumie dość długo, więc warto od razu upiec ich większą ilość. Po upieczeniu są jędrne i zachowują cały swój smak. Są o wiele bardziej słodkie niż te gotowane w wodzie, i przygotowane w ten sposób zachowują wszelkie cenne witaminy, mikro i makroelementy. Ja przygotowałam z nich prostą
sałatkę, ale pomysłów na ich wykorzystanie jest wiele: carpaccio, barszcz, kremy, pesto itd:składniki:
buraki, najlepiej nie za dużefolia aluminiowa
oliwa z oliwekświeża
natka pietruszkisok z cytrynysólpieprzprzygotowanie:
Buraczki dokładnie wyszorować. Każdego
buraka zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 stopni. Piec do miękkości, w trakcie sprawdzać miękkość nakłuwając widelcem. Kiedy widelec będzie się wbijał w
buraki bez większego
oporu, oznacza to że
buraki są gotowe. W zależności od wielkości
buraka pieczenie ich może potrwać do godziny, a nawet i dłużej (u mnie tym razem trzy godziny, o zgrozo!)Gotowe
buraczki odwijamy z folii, studzimy i delikatnie obieramy ze skórki. Kroimy w nie za drobną kostkę, dodajemy posiekaną drobno
natkę pietruszki, skrapiamy
sokiem z cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem, a na koniec polewamy
oliwą z oliwek, delikatnie mieszamy.
Sałatka jest świetna jako dodatek do dania głównego, lub dla dbających o linię jako dietetyczny posiłek.Smacznego :).