ßßß Cookit - przepis na Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj pora na klasyczną francuską sałatkę nicejską. Wiele razy robiłam wariacje na jej temat, pewnie Wy też, teraz postanowiłam zrobić ją ściśle wg przepisu. A zmotywowała mnie do tego kolejna odsłona wspólnego gotowania z innymi blogerami. Oprócz mnie sałatkę nicejską przygotowały: Panna Malwinna, Maggie, Siaśka oraz Ania .
Przepis zaczerpnęłam z książeczki Kuchnia francuska II – V części Encyklopedii kulinarnej wydawnictwa TEN z 1990 r.
Składniki na 4 porcje:
2 jaja
1 długi ogórek
3 średnie pomidory
1 cebula czerwona
1 duża zielona papryka
200 g młodego bobu
100 g czarnych oliwek
kilka filetów anchois/tuńczyk w zalewie własnej
pęczek natki pietruszki
Sos winegret:
1 i 1/2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny
4 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
1. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone, obrać i pokroić w ćwiartki.
2. Bób gotować ok. 10 minut, ostudzić i obrać.
3. Ogórka obrać i pokroić na cieknie plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w poprzek w cienkie paski. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Oliwki odcedzić z zalewy. Anchois/tuńczyka również odcedzić z zalewy.
4. Rozmieszać (ja użyłam do tego słoika) oliwę z octem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.
5. W salaterce ułożyć przygotowane warzywa i oliwki. Zalać połową sosu. Przybrać filetami achois lub tuńczykiem, ćwiartkami jaj na twardo oraz posypać posiekaną natką. Zalać resztą sosu i podawać.
U mnie były dwie wersje albowiem mój mąż nie przepada za anchois. Ja je uwielbiam.
Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny z Filozofii Smaku Warzywa strączkowe – edycja letnia 2013 .
Wyjeżdżam teraz na zlot mopsów w Dźwirzynie . Będę też szukała inspiracji kulinarnych nad Bałtykiem. Ale nie będzie tak totalnie cicho na blogu – 31 lipca na pewno zobaczycie przepis na proste ciasto z owocami.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/07/23/salatka-nicejska