Wykonanie
Dzisiaj
pora na klasyczną francuską
sałatkę nicejską. Wiele
razy robiłam wariacje na jej temat, pewnie Wy też, teraz postanowiłam zrobić ją ściśle wg przepisu. A zmotywowała mnie do tego kolejna odsłona wspólnego gotowania z innymi blogerami. Oprócz mnie
sałatkę nicejską przygotowały: Panna Malwinna,
Maggie, Siaśka oraz Ania .
Przepis zaczerpnęłam z książeczki Kuchnia francuska II – V części Encyklopedii kulinarnej wydawnictwa TEN z 1990 r.

Składniki na 4 porcje:
2
jaja1 długi
ogórek3 średnie
pomidory1
cebula czerwona1 duża
zielona papryka200 g młodego
bobu100 g czarnych
oliwekkilka filetów anchois/tuńczyk w zalewie własnej
pęczek
natki pietruszkiSos winegret:
1 i 1/2 łyżki
octu winnego lub
soku z cytryny4 i 1/2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkusól,
pieprz1.
Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone, obrać i pokroić w ćwiartki.
2.
Bób gotować ok. 10 minut, ostudzić i obrać.
3.
Ogórka obrać i pokroić na cieknie plastry.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w poprzek w cienkie paski.
Cebulę pokroić w cienkie krążki.
Oliwki odcedzić z zalewy. Anchois/tuńczyka również odcedzić z zalewy.
4. Rozmieszać (ja użyłam do tego słoika)
oliwę z
octem, zmiażdżonym
czosnkiem i
przyprawami.
5. W salaterce ułożyć przygotowane warzywa i
oliwki. Zalać połową sosu. Przybrać filetami
achois lub
tuńczykiem, ćwiartkami jaj na twardo oraz posypać posiekaną
natką. Zalać resztą sosu i podawać.

U mnie były dwie wersje albowiem mój mąż nie przepada za
anchois. Ja je uwielbiam.
Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny z Filozofii Smaku
Warzywa strączkowe – edycja letnia 2013 .
Wyjeżdżam teraz na zlot mopsów w Dźwirzynie .
Będę też szukała inspiracji kulinarnych nad Bałtykiem. Ale nie będzie tak totalnie cicho na blogu – 31 lipca na pewno zobaczycie przepis na proste ciasto z
owocami.