ßßß
Składniki na 4 porcje:2 jaja1 długi ogórek3 średnie pomidory1 cebula czerwona1 duża zielona papryka200 g młodego bobu100 g czarnych oliwekkilka filetów anchois/tuńczyk w zalewie własnejpęczek natki pietruszkiSos winegret:1 i 1/2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny4 i 1/2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnkusól, pieprz1. Jajka gotujemy na twardo. Ostudzone, obrać i pokroić w ćwiartki.2. Bób gotować ok. 10 minut, ostudzić i obrać.3. Ogórka obrać i pokroić na cieknie plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w poprzek w cienkie paski. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Oliwki odcedzić z zalewy. Anchois/tuńczyka również odcedzić z zalewy.4. Rozmieszać (ja użyłam do tego słoika) oliwę z octem, zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami.5. W salaterce ułożyć przygotowane warzywa i oliwki. Zalać połową sosu. Przybrać filetami achois lub tuńczykiem, ćwiartkami jaj na twardo oraz posypać posiekaną natką. Zalać resztą sosu i podawać.
U mnie były dwie wersje albowiem mój mąż nie przepada za anchois. Ja je uwielbiam.Przepis dodaję do akcji Panny Malwinny z Filozofii Smaku Warzywa strączkowe – edycja letnia 2013 .Wyjeżdżam teraz na zlot mopsów w Dźwirzynie . Będę też szukała inspiracji kulinarnych nad Bałtykiem. Ale nie będzie tak totalnie cicho na blogu – 31 lipca na pewno zobaczycie przepis na proste ciasto z owocami.