ßßß
Lekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszy pasuje świetnie na szybki obiad czy kolację. Uwielbiam takie kolorowe i zdrowe dania. Kasza jęczmienna nienawidzona przeze mnie w dzieciństwie teraz wyniesiona a wyżyny! Lubicie ?
Lekka sałatka na ciepło z cukinii i kaszySkładniki: na 2 porcje100 g kaszy jęczmiennej w całości1 cukinia, u mnie zielona1 cebula½ łyżeczki muscovado cukru, (demerara)1 łyżka rodzynek2 łyżki orzechów pecangarść rukoli120 g halloumi1 łyżka oliwysól i pieprz do smakuDressing1 łyżka miodu2 łyżki oliwy½ łyżki winnego octu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęsól do smakuWykonanie:Ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie.Pokrój cukinię w cienkie plastry i usmaż na patelni lub ugrilluj.Pokrój cebulę w cienkie krążki, posyp muscovado cukrem i smaż aż cebula się ozłoci i lekko skarmelizuje.Pokrój halloumi w postkę i usmaż na oleju lun ugrilluj.Teraz wymieszaj gorącą kaszę, cebulę, cukinię, halloumi, orzechy pekan i rodzynki. Teraz dodaj rukola i lekko wymieszaj, aby rukola jedynie zwiędła odrobinę.Wymieszaj składniki na dressing i polej sałatkę.
Polecane przepisyLekkie sałatki nie tylko do grillaLekkie sałatki -sałatka z tuńczykiemOrzeźwiająca sałatka tabboulehSałatka makaronowa z kurczakiem, pesto i fetąSalatka z dynii, feta, orzechow i granatu