Wczorajsza sałatka jak wspomniałam pasuje do grilla, więc obok tej pysznej sałatki przygotowałam mięso na grilla. Tym razem były to kurczak grillowany w pomadzie miodowej inspirowany tajską kuchnią.Do tego dania wykorzystałam filety z kurczaka, które zamarynowałam na godzinę z przyprawami i sokiem z limonki. Taki cytrusowykurczak jest bardzo soczysty po ugrillowaniu. Sok z limonki czy cytryny powoduje, że mięso z kurczaka jest już prawie gotowe i potrzebuje tylko rumieńców. Tak można również marynować udka z kurczaka czy nawet całego kurczaka.Podczas grillowania smarowałam kurczaka słodką miodową pomadą. Całość została podana z dodatkowymi kawałkami limonki no i oczywiście z sałatką z ziemniaków .Kurczak grillowany w pomadzie miodowejSkładniki: na 5 – 6 porcji800 g piersi z kurczaka¼ łyżeczki mielonego anyżu lub nasion włoskiego kopru½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu1 łyżeczka czarnego pieprzu, grubo mielonego1 łyżeczka słodkiej papryki w proszkuszczypta cynamonu1 łyżka nasion sezamu, u mnie czarny sezamsok z jednej limonkisól do smakuWymieszaj wszystkie składniki na marynadę. Podziel piersi z kurczaka na podłużne kawałki dosyć duże. Postaraj się aby wszystkie kawałki były tej samej grubości. Wymieszaj mięso z marynatą i odstaw na godzinę do lodówki. Wyjmij mięso z lodówki na 20 minut przed grillowaniem. Doszłam do wniosku, że z takie “ocieplone” mięso jest o wiele soczyste po ugrillowaniu.Pomada miodowa5 łyżek płynnego miodu2 łyżki oliwyszczypta pieprzu i słodkiej paprykiWymieszaj miód z oliwą i przyprawami. Nakłuj mięso na szpikulce, opędzluj pomadą i grilluj około 5 minut, często odwracając. Podawaj grillowanego kurczaka z posiekaną kolendrą i chili oraz z ćwiartkami limonki.Polecane przepisyPyszna marynata do kurczakaKurczak marynowany w tandoori z grilaNa ostro i slodkoUdka z kurczaka w pomarańczachMarynowany kurczak na patyku z polentą