Wykonanie
Fantastyczny, chrupiący, soczysty
kurczak. Naprawdę pyszny i w dodatku gotowy w niecałe 20 minut. Przed rozpoczęciem smażenia włącz okap, otwórz szeroko okno – będzie dużo
dymu.




Składniki (2 porcje)
4
udka z kurczaka, ze skórą i kośćmi
2 łyżki nasion
sezamuŁyżka płynnego
mioduOlej rzepakowySól,
pieprzPrzygotowanie
Natrzyj udka
solą i
pieprzem, rozgrzej na średnim ogniu patelnię o grubym dnie z odrobiną
oleju.
Ułóż udka na patelni skórą w dół. Połóż na udkach papier do pieczenia, a na nim mniejszą patelnię. Obciąż ją moździerzem albo ciężką puszką.
Smaż
kurczaka 18-20 minut, przewracając co 4-5 minut (za każdym razem na nowo przykrywaj papierem i obciążaj).
W ostatnim cyklu smażenia – czyli mniej więcej po 14 minutach, zdejmij mniejszą patelnię, posmaruj niewielką ilością
oleju i wrzuć
sezam. Upraż na złoto, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy
kurczak będzie gotowy – posmaruj skórkę
miodem, odwróć i smaż jeszcze 30 sekund.
Posyp piękną złocistą skórkę uprażonym
sezamem.
Gotowe!