ßßß Cookit - przepis na Udka z kurczaka w pomarańczach

Udka z kurczaka w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubi potraw z kurczaka. Oto moja kolejna propozycja tym razem udka z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie. Wspaniałe trio, wspaniały smak, boski aromat. Mięso jest tak soczyste, ż e się po prostu rozpuszcza w ustach, a skorka chrupiąca, dokładnie tak jak lubimy.
Kurczak w pomarańczach świetnie pasuje z sosem arachidowym i ryżem ugotowanym na sypko.
Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie
Składniki:
8 portioner
8 udek z kurczaka
sok z 1 pomarańczy
1 łyżka miodu
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Dodaj udka kurczaka do marynaty i pozostaw na 2 godziny w lodówce.
Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. W obu przypadkach zarówno do smażenia jak i pieczenia wykorzystaj marynatę. W miarę wzrostu temperatury sok pomarańczowo miodowy gęstnieje. Powstała glazura pokrywa udka kurczaka, stąd ten piękny kolor mięsa.
Polecane przepisy
Niedzielny obiad
Łosoś smażony w sezamie
Kurczak w jogurtowej marynacie z coleslaw
Szybki obiad – łosoś w sosie mirim
Kurczak marynowany w tandoori z grila
Źródło:http://codojedzenia.pl/udka-z-kurczaka-w-pomaranczach