Nie ma chyba takiej osoby, która nie lubi potraw z kurczaka. Oto moja kolejna propozycja tym razem udka z kurczaka marynowane w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynie. Wspaniałe trio, wspaniały smak, boski aromat. Mięso jest tak soczyste, ż e się po prostu rozpuszcza w ustach, a skorka chrupiąca, dokładnie tak jak lubimy.Kurczak w pomarańczach świetnie pasuje z sosem arachidowym i ryżem ugotowanym na sypko.Kurczak marynowany w soku z pomarańczy, miodzie i rozmarynieSkładniki:8 portioner8 udek z kurczakasok z 1 pomarańczy1 łyżka miodu1 łyżeczka rozmarynu1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego1 łyżeczka soliWykonanie:Wszystkie składniki na marynatę wymieszaj. Dodaj udka kurczaka do marynaty i pozostaw na 2 godziny w lodówce.Kurczaka możesz upiec w piekarniku lub usmażyć na patelni. W obu przypadkach zarówno do smażenia jak i pieczenia wykorzystaj marynatę. W miarę wzrostu temperatury sok pomarańczowomiodowy gęstnieje. Powstała glazura pokrywa udka kurczaka, stąd ten piękny kolor mięsa.Polecane przepisyNiedzielny obiadŁosoś smażony w sezamieKurczak w jogurtowej marynacie z coleslawSzybki obiad – łosoś w sosie mirimKurczak marynowany w tandoori z grila