Wykonanie
Zwyczajna niedziela, nawet taka bez okazji, to w naszym domu często
kurczę na obiad. Kupuję dorodne, ekologiczne kurczęta z zaprzyjaźnionej hodowli z Beskidu Niskiego i podaję je na różne sposoby. Najbardziej lubię
kurczaka pieczonego w całości, który podany w całości dodaje splendoru każdemu obiadowi.
Kurczak pieczony w pomarańczach, jest bardzo aromatyczny, soczysty i ma oszałamiająco chrupiąca skórkę. Upieczcie go koniecznie!
Otulam się styczniowymi, gitarowymi dźwiękami, które działają rozkosznie kojąco. Posłuchajcie dziś ze mną holenderskiego zespołu folkowego, który tak pięknie, pięknie gra. Rosemary & Garlic "Old Now" ...Ekologiczne
kurczę - prosty wybórNiby mam swoje ulubione dwa-trzy przepisy na
kurczaka pieczonego w całości (
kurczę po polsku,
kurczak miodowy,
kurczak na butelce
piwa), ale gdy przyjeżdżają do mnie świeże, obłędnie soczyste
pomarańcze prosto z Sycylii, od rozkrojenia
owocu do decyzji, żeby wymyślić nowy przepis na
kurczaka upływa dosłownie chwila.
Kurczak,
pomarańcze,
czosnek,
rozmaryn i
miód - doskonałe połączenie smaków. Pełne zimowej energii końca stycznia, która tak cieszy intensywnym słońcem, mrozi uszy i nosy, niesie nadzieję na wiosnę. Kolory na talerzu smakują doskonale!Gdy nie uda mi się kupić
kurczaka ekologicznego, ani nawet zagrodowego, po prostu rezygnuję z
mięsa na obiad. Zrobię fajną quiche l'oignon , ugotuję domowa pomidorówkę z
ryżem, zakręcę szybkie ciasto i spokojnie
mogę zrezygnować z
mięsa, jeśli nie mam pewności jego pochodzenia. To łatwe wybory, naprawdę.
Skrawam cienkie warstwy
pomarańczowej skórki, usuwam albedo, obieram miąższ z reszty skórki i razem z całymi ząbkami
czosnku i gałązkami
rozmarynu ciasno upycham we wnętrzu
tuszki. Sznuruję nóżki, układam
kurczę w ganku rzymskim, włączam piekarnik i wracam do lektury, właśnie kończę "Wotum nieufności" Remigiusza Mroza, będą ofiary...Co drugi rozdział odrywam się na chwilę od Seydy i Hauera, podlewam
tuszkę winem,
sokiem obracam na drugą stronę. Władza upaja, niszczy i deprawuje.
Kurczak pachnie obłędnie. Mieszam kilka zielonych liści z filetami z
pomarańczy i moim ukochanym
cytrusowym dressingiem. Wypadek limuzyn BOR, są ofiary. Czas podawać obiad. Na deser pozostanie oczekiwanie na kolejną część
serii "W kręgach władzy".
Lubię długo
mięsa i
drób długo pieczone w garnku rzymskim. Wracam do niego w leniwe weekendowe popołudnia, gdy obiad sam ma się dziać, niespecjalnie wymagając mojej nadmiernej atencji.
Kurczak pieczony w pomarańczach jest niezwykle soczysty, faejnastycznie aromatyczny dzięki
pomarańczom i rozmarynowi, ma zjawiskowo chrupiącą słodkawą skórkę. Podaję do niego prostą mieszankę
sałat - zielone liście,
młode botwinki, filety z
pomarańczy, ulubiony dressing.1
kurczak ekologiczny ok 2,5kg1 łyżeczka
soli100g
masłaświeżo mielony
pieprz5 gałązek
rozmarynu2-3 ekologiczne
pomarańcze do faszerowania250ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy200ml białego
wytrawnego wina50g łagodnego w smaku
miodu (wrzosowy, akacjowy, wielokwiatowy, lipowy)2-3 ekologiczne
pomarańcze do podania70g zimnego
masła1 gałązka
rozmarynuJeśli pieczesz
kurczę w garnku rzymskim, namocz go w zimnej wodzie przez 30 minut.
Kurczaka umyj, odetnij lotki ze skrzydełek, wytrzyj
tuszkę i oprósz
solą od środka i na zewnątrz. Odstaw na ok 20 minut. W tym czasie posiekaj igiełki z 3 gałązek
rozmarynu, otrzyj skórkę z 1/2
pomarańczy i wymieszaj z
masłem oraz świeżo mielonym
pieprzem. Część
masła rozmarynowego włóż pod skórę na piersiach, pozostałym natrzyj całą
tuszkę.Zetnij cienko pozostałą część skórki z
pomarańczy (bez albedo), a
owoce obierz. Obrane
pomarańcze, pozostałe gałązki
rozmarynu i skórkę z
pomarańczy upchnij ciasno w
tuszce, zasznuruj i zwiąż nóżki sznurkiem kuchennym.Możesz piec
kurczaka w brytfance z przykrywą lub garnku rzymskim. Blachę wstawi do rozgrzanego piekarnika, namoczony garnek rzymski zawsze do zimnego .Na dnie naczynia, w którym będziesz piec
kurczaka włóż kratkę do pieczenia, ułóż
tuszkę piersiami do dołu,
kurczaka polej połową soku z
pomarańczy i
wina, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz pod przykryciem w temperaturze 150°C ok 2 godzin. Co jakiś czas podlewaj sosem, który powstaje na dnie naczynia.Po 2 godzinach obróć
kurczaka piersiami do góry, polej sosem z dna brytfanki i piecz kolejną godzinę pod przykryciem, nie zmieniając temperatury. Gdyby na dnie brytfanki wytworzyło się dużo sosu, zlej go do rondelka, wstaw rondelek na
maleńki palnik i redukuj aż zgęstnieje.Łącznie po 3 godzinach
pieczenia mięso nakłuj wykałaczką udko w najgrubszym miejscu, powinno być już miękkie. Wymieszaj pozostałe
wino z
sokiem z
pomarańczy i
miodem, polej
tuszkę kilkoma łyżkami
pomarańczowo-
miodowego sosu. Zwiększ temperaturę do 180°C i piecz
kurczaka bez przykrycia ok 30-40 minut, aż skórka ładnie się zrumieni.Wytnij filety z
pomarańczy, zachowaj odcięte skórki. Gdyby fragmenty
kurczaka przyrumieniały się zbyt intensywnie, przykrywaj je kawałkami skórki, które zabezpieczysz przed spadnięciem wykałaczkami. Pamiętaj o podlewaniu
tuszki co 10-15 minut sosem
miodowo-
pomarańczowym. Gdy
kurczak będzie już bardzo miękki, a skórka rumiana, zdejmij z
tuszki wszystkie skórki z
pomarańczy i odlej cały sos z dna naczynia do rondelka ze zredukowanym sosem. Na wierzchu
kurczaka ułóż filety z
pomarańczy i piecz jeszcze razem ok 5-10 minut.W tym czasie na silnym ogniu odparuj sos powstały z pieczenia. Wyłącz płomień i wmieszaj do sosu zimne
masło razem z posiekanymi igiełkami z gałązki
rozmarynu. Sos stanie się bardziej muślinowy.Wyjmuj
kurczaka z piekarnika i odstaw na 5-7 minut, żeby
soki w
mięsie się uspokoiły.
Potem wyjmuj
owoce ze środka
tuszki, a
kurczę pokrój na porcje. Podawaj z
ryżem lub
ziemniakami pure i sosem
pomarańczowo-
rozmarynowym. Idealna do tego będzie lekka
sałata z
cytrusowym dressingiem i filetami z
pomarańczy. Wspaniałe lekkie danie na weekendowy albo świąteczny obiad!