Potrawy na lato! Kiedy świeci słońce i jest ciepło lubię gotować lekko. Bezmięsne potrawy jak dzisiejsze kotleciki z kalafiora, czerwonej soczewicy i batata wymyśliłam na poczekaniu. Dosyć delikatne w smaku jarskie kotleciki polecam z jogurtem na ostro. Wybór ziół zależy tylko od tego co ma się pod ręką. U mnie balkonowy szczypiorek, który rośnie jak zwariowany. Mówiąc szczerze takie jarskie danie podane na talerzu pełnym zieleniny zaspokoi głód nie jednego głodomora. Zdrowo i dietetycznie!Składniki:8 kotlecików1 batat, średniej wielkości1 mały kalafior100 g czerwonej soczewicy, ugotowanej2 łyżki zmielonych migdałów + 5 łyżek do obtoczenia2 jajka1 łyżka posiekanego szczypiorku2 łyżki posiekanej kolendry1 ząbek czosnkusól i pieprz do smakuPodziel kalafiora na różyczki, skropoliwą i upiecz w piekarniku al dente (180ºC 20 minut). Nakłuj batata widelcem i piecz w piekarniku przez 40 minut. Możesz zacząć piec razem z kalafiorem. Ostudzone warzywa wymieszaj z ugotowaną soczewicą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, szczypiorkiem, kolendrą, migdałami i jajkami. Dopraw farsz solą i uformuj 8 kotlecików. Obtocz w “migdałowej mące” i smaż na złoty kolor na oleju.Jogurtowy dip na ostro250 ml jogurtu typu greckiego1 łyżeczka soku z cytrynysól do smaku2 łyżki posiekanego szczypiorku½ łyżeczki wędzonych płatkówchiliWymieszaj składniki na dip i podaj do jarskich kotlecików.Polecane przepisyBurgery ze szpinaku i quinoaWegańskie zielone burgeryBurgery z fasoli i quinoaBurgery z pieczonych batatów i buraczkówMarchewkowe burgery z orzechami