ßßß
Bardzo lubię wersję waniliowego sosu na zimno, bez gotowania. Idealny sos do owocowych ciast.
Przepis na ciasto z jagodami i waniliowym sosemSkładniki: na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm350 ml mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia100 g masła, miękkiego150 ml cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu2 jajka100 ml kwaśnej śmietany300 ml mieszanych owoców, u mnie jagody i rokitnik2 łyżki cukru perlistego do posypaniaSos waniliowy na zimno300 ml śmietanki2 żółtka3 łyżki cukru pudruziarenka wanilii z jednej laskiWykonanie:Utrzyj masło z cukrem i wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas ubijając masę. Dodaj kwaśną śmietanę, wymieszaj z masą.Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z maślaną masą.Wyłóż ciasto do formy pokrytej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, wygładź, a na wierzchu rozprowadź równomiernie owoce. Posyp ciasto cukrem.Piecz ciasto na 180ºC (termoobieg) przez 30 minut.Ubij lekko śmietankę. Utrzyj żółtka z cukrem i wanilią i wymieszaj z ubitą śmietanką.Podawaj ostudzone ciasto z waniliowym sosem.
Polecam również ciasto jagodowe na oleju .Polecane przepisyDyniowe ciasto z czekoladą i orzechamiCiasto ucierane przepyszneBlondies z czekoladąCiasto marchewkowe z rumem najlepsze