Wykonanie
Ciasto ucierane można upiec po prostu na poczekaniu. Dzisiejszy przegląd lodówki i zamrażalki jest tego przykładem, ciasto z
jagodami i
waniliowym sosem .Moje zapasy
jagód zaczynają się kurczyć. Tu i ówdzie znalazłam ponapoczynane
torebki zamrożonych
jagód, resztki żółtych
owoców rokitnika, trochę kwaśnej
śmietany… Pomyślałam, że będzie ciacho i zaraz dostrzegłam
śmietankę…ciacho z sosem
waniliowym na zimno, dodałam w myślach.

Bardzo lubię wersję
waniliowego sosu na zimno, bez gotowania. Idealny sos do
owocowych ciast.

Przepis na ciasto z
jagodami i
waniliowym sosemSkładniki: na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm350 ml
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100 g
masła, miękkiego150 ml
cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu2
jajka100 ml kwaśnej
śmietany300 ml mieszanych
owoców, u mnie
jagody i rokitnik2 łyżki
cukru perlistego do posypaniaSos
waniliowy na zimno300 ml
śmietanki2
żółtka3 łyżki
cukru pudruziarenka
wanilii z jednej laskiWykonanie:Utrzyj
masło z
cukrem i
wanilią na puszystą masę. Dodaj po jednym
jajku cały czas ubijając masę. Dodaj kwaśną
śmietanę, wymieszaj z masą.Przesiej
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj z
maślaną masą.Wyłóż ciasto do formy pokrytej pergaminem lub wysmarowanej tłuszczem, wygładź, a na wierzchu rozprowadź równomiernie
owoce. Posyp ciasto
cukrem.Piecz ciasto na 180ºC (termoobieg) przez 30 minut.Ubij lekko
śmietankę. Utrzyj
żółtka z
cukrem i
wanilią i wymieszaj z ubitą
śmietanką.Podawaj ostudzone ciasto z
waniliowym sosem.

Polecam również ciasto
jagodowe na
oleju .Polecane przepisy
Dyniowe ciasto z
czekoladą i
orzechamiCiasto ucierane przepyszneBlondies z
czekoladąCiasto
marchewkowe z
rumem najlepsze