ßßß Cookit - przepis na Kruchy torcik jabłkowo - orzechowy

Kruchy torcik jabłkowo - orzechowy

nazwa

Wykonanie

Od bardzo dawna przymierzałam się do zrobienia tego ciasta, bo intuicyjnie wyczuwałam, że musi być pyszne. Prowadzenie bloga w końcu mnie do tego zmobilizowało i faktycznie, było warto. Oryginalna nazwa tego ciasta brzmi: "Niebiański przysmak", a przepis prawdopodobnie pochodzi z jakiejś gazety lub opakowania po margarynie "Kasi". Dokładnie nie pamiętam, gdyż od bardzo wielu lat zbieram przepisy z różnych źródeł spisując je do zeszytu (mam takich zeszytów aż siedem :D). Ten przepis pochodzi z zeszytu nr 1, więc mam ich jeszcze dużo do wypróbowania. Tymczasem zapraszam na ten pyszny torcik jabłkowo - orzechowy.
Ciasto (składniki na tortownicę o ś rednicy 27 cm):
300 g mąki
200 g margaryny
2 żółtka
80 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Podane składniki umieścić w malakserze i systemem pulsacyjnym wymieszać do uzyskania zwartej masy. Zawartość malaksera przełożyć na blat, jeszcze raz zagnieść ciasto (w razie konieczności odrobinę podsypać mąką). Uformować kulę, podzielić na dwie równe części. Najlepiej zważyć obie połówki, by mieć pewność, że są takie same. Kulę spłaszczyć i rozwałkować na kawałku pergaminu na wielkość tortownicy. Tak przygotowany spód delikatnie (razem z papierem) przełożyć do formy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Oba blaty piec w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez 25 minut. Wystudzić.
Masa jabłkowa:
1 kg jabłek (ważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)
1/2 - 3/4 szklanki cukru (w zależności od stopnia słodkości owoców)
1 galaretka owocowa (użyłam cytrynowej)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i smażyć na średnim ogniu stale mieszając. Następnie dodać galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Odstawić do przestudzenia. Tak przygotowane jabłka wyłożyć na jeden z blatów i równomiernie rozprowadzić łopatką. Schować do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.
Masa orzechowa:
150 g mielonych orzechów (użyłam laskowych)
3/4 szklanki słodkiej śmietanki
200 g masła
100 g margaryny
2 jajka
1 szklanka cukru
Jajka ubić z cukrem, dodać mielone orzechy oraz śmietankę. Lekko zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Masło i margarynę utrzeć na puch i ciągle miksując, po trochu dodawać ostudzoną masę.
Na warstwę jabłek wyłożyć masę orzechową, rozprowadzić równomiernie łopatką i nakryć drugim plackiem.
Dekoracja:
2 tabliczki czekolady (według upodobań)
2 łyżki oleju rzepakowego
wydrylowane daktyle
orzechy laskowe w czekoladzie
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać olej, wymieszać. Figi maczać w czekoladzie i odkładać na kawałek pergaminu do zastygnięcia. Aby przyspieszyć ten proces schować na chwilę do lodówki. Pozostałą czekoladą oblać wierzch ciasta. Udekorować daktylami i orzechami w czekoladzie. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Życzę smacznego!
Źródło:http://pin-upcake.blogspot.com/2012/10/kruchy-torcik-jabkowo-orzechowy.html