Wykonanie
Od bardzo dawna przymierzałam się do zrobienia tego ciasta, bo intuicyjnie wyczuwałam, że musi być pyszne. Prowadzenie bloga w końcu mnie do tego zmobilizowało i faktycznie, było warto. Oryginalna nazwa tego ciasta brzmi: "Niebiański przysmak", a przepis prawdopodobnie pochodzi z jakiejś gazety lub opakowania po
margarynie "Kasi". Dokładnie nie pamiętam, gdyż od bardzo wielu lat zbieram przepisy z różnych źródeł spisując je do zeszytu (mam takich zeszytów aż
siedem :D). Ten przepis pochodzi z zeszytu nr 1, więc mam ich jeszcze dużo do wypróbowania. Tymczasem zapraszam na ten pyszny torcik
jabłkowo -
orzechowy.
Ciasto (składniki na tortownicę o ś rednicy 27 cm):300 g
mąki200 g
margaryny2
żółtka80 g
cukru pudru2 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPodane składniki umieścić w malakserze i systemem pulsacyjnym wymieszać do uzyskania zwartej masy. Zawartość malaksera przełożyć na blat, jeszcze raz zagnieść ciasto (w razie konieczności odrobinę podsypać
mąką). Uformować kulę, podzielić na dwie równe części. Najlepiej zważyć obie połówki, by
mieć pewność, że są takie same. Kulę spłaszczyć i rozwałkować na kawałku pergaminu na wielkość tortownicy. Tak przygotowany spód delikatnie (razem z papierem) przełożyć do formy. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta. Oba blaty piec w nagrzanym do 180 ° C piekarniku przez 25 minut. Wystudzić.Masa
jabłkowa:1 kg
jabłek (ważonych po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych)1/2 - 3/4 szklanki
cukru (w zależności od stopnia słodkości
owoców)1
galaretka owocowa (użyłam cytrynowej)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać
cukier i smażyć na średnim ogniu stale mieszając. Następnie dodać
galaretkę i jeszcze chwilę gotować. Odstawić do przestudzenia. Tak przygotowane
jabłka wyłożyć na jeden z blatów i równomiernie rozprowadzić
łopatką. Schować do lodówki na czas przygotowania masy orzechowej.Masa orzechowa:150 g mielonych
orzechów (użyłam laskowych)3/4 szklanki słodkiej
śmietanki200 g
masła100 g
margaryny2
jajka1 szklanka
cukruJajka ubić z
cukrem, dodać mielone
orzechy oraz
śmietankę. Lekko zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić.
Masło i
margarynę utrzeć na puch i ciągle miksując, po trochu dodawać ostudzoną masę.Na warstwę
jabłek wyłożyć masę
orzechową, rozprowadzić równomiernie
łopatką i nakryć drugim plackiem.Dekoracja:2 tabliczki
czekolady (według upodobań)2 łyżki
oleju rzepakowegowydrylowane
daktyleorzechy laskowe w
czekoladzieCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej, dodać
olej, wymieszać.
Figi maczać w
czekoladzie i odkładać na kawałek pergaminu do zastygnięcia. Aby przyspieszyć ten proces schować na chwilę do lodówki. Pozostałą
czekoladą oblać wierzch ciasta. Udekorować
daktylami i
orzechami w
czekoladzie. Wstawić do lodówki na minimum godzinę.Życzę smacznego!