Wykonanie
Składniki6 łyżek
masła100 g
białej czekolady1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli3 duże
jajka, w temperaturze pokojowej1 szklanka
cukru pudruskórka starta z 1
cytryny2 łyżeczka ekstraktu z
waniliiMus z
białą czekoladą:3 łyżki
cukru3
żółtka100 ml
śmietanki kremówki50 g
masła100 g
białej czekolady250 ml
śmietanki kremówki (bardzo zimnej) do ubicia na sztywną pianęOraz:około 1 i 1/2 szklanki
jagódlikier kokosowy lub
rum Malibu do nasączeniaPrzygotowanieBlaszkę o wymiarach 20 x 30 cm wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia i jeszcze raz posmarować tłuszczem. Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Spód z
białą czekoladą:W kąpieli
wodnej lub na bardzo małym ogniu w rondelku, ciągle mieszając, roztopić
masło razem z połamaną na kostki
czekoladą, ostudzić. Wymieszać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
solą.Mikserem ubić na puszystą pianę
jajka z
cukrem pudrem,
skórką cytrynową i
wanilią. Wymieszać (można na wolnych obrotach miksera) z roztopioną
czekoladą i
masłem, a następnie z
mąką i
proszkiem do pieczenia.Ciasto wylać do formy i piec na złoty kolor przez około 20 minut. Ostudzić. Nasączyć
likierem kokosowym lub
rumem Malibu.Mus z
białą czekoladą:Do metalowej miski wsypać 3 łyżki
cukru, dodać 3
żółtka i 100 ml
śmietanki kremowej. Miskę umieścić na garnku z gotującą się
wodą, mieszać drewnianą łyżką, aż masa będzie gorąca lub do czasu aż zgęstnieje i zacznie przyklejać się do łyżki.Zdjąć miskę z garnka, dodać pokrojone w kostkę
masło oraz połamaną na kosteczki
czekoladę i mieszać aż składniki się roztopią i połączą ze sobą. Ubić zimną
śmietankę kremową na idealnie sztywną pianę. Dodać do masy z
czekoladą, w 3 partiach, za każdym razem mieszając łyżką.Powstały mus wyłożyć na ostudzony
biszkopt, wstawić do lodówki do zastygnięcia. W międzyczasie posypać
jagodami.
