ßßß
Składniki na formę o średnicy:Ciasto:330 g mąki150 g cukru165 g masła2 żółtkastarta skórka z jednej cytryny2 łyżki rumuparę kropli esencji waniliowejszczypta soliżółtko do smarowaniaNadzienie:750 g sera ricotty1 jajko1 białko100 g cukru pudru60 g masła2 budynie waniliowe(70 g)starta skórka połowy cytrynyPrzygotowanie:Formę s marujemy masłem i posypujemy mąką. Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i cukier. Wlewamy żółtka i dodajemy rum.Dodajemy skórkę z cytryny i esencję waniliową.
Zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę.Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.W międzyczasie szykujemy nadzienie.Jajko z białkiem ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło i dalej ucieramy. Powoli dodajemy ser nie przerywając ucierania. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy za pomocą łopatki od góry do dołu.
Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/3 ciasta użyjemy na wyłożenie formy, natomiast 1/3 użyjemy do dekoracji.Większą część ciasta delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Następnie z pozostałego ciasta robimy dekoracje. Ja zrobiłam dekoracje o kształcie liści.Robimy liście za pomocą specjalnych wykrawaczek, które od razu robią na liściu żyłki. Układamy liście dowolnie na wierzchu tarty. Możemy przykryć tylko część tarty jak i całą. Zależy to od naszego wyboru.
Smarujemy li ś cie żółtkiem.Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Uchylamy dowolnie drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)