Wykonanie
Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować tartę z
serem ricotta o smaku
cytrynowym. Aromatyczna w smaku, wilgotna w środku, z chrupiącą skórką u góry. Bardzo lubię
cytrynowe ciasta.Połączenie dwóch moich przepisów: spód crostaty i farsz szybkiego sernika .Zamiast farszu
czekoladowego zrobiłam
cytrynowy na bazie
sera ricotty i
cytryny.Przepis zdecydowanie spodoba się osobom, które lubią serniki.
Tarta zadowala podniebienia dzieci i dorosłych.Zamiast kratki na cieście, przyozdobiłam tartę liśćmi za pomocą specjalnych wykrawaczek, które kojarzą mi się z jesienią, spadającymi liśćmi i nadchodzącym chłodem.Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy:Ciasto:330 g
mąki150 g
cukru165 g
masła2
żółtkastarta skórka z jednej
cytryny2 łyżki
rumuparę kropli esencji waniliowejszczypta
soliżółtko do smarowaniaNadzienie:750 g
sera ricotty1
jajko1
białko100 g
cukru pudru60 g
masła2 budynie
waniliowe(70 g)starta skórka połowy
cytrynyPrzygotowanie:Formę s marujemy
masłem i posypujemy
mąką. Do miski malaksera, który
wrabia ciasto wsypujemy
mąkę, dodajemy zimne
masło pokrojone na kawałki, szczyptę
soli i
cukier. Wlewamy
żółtka i dodajemy
rum.Dodajemy
skórkę z cytryny i esencję
waniliową.
Zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę.Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.W międzyczasie szykujemy nadzienie.
Jajko z
białkiem ubijamy z
cukrem na puszystą masę. Dodajemy
masło i dalej ucieramy. Powoli dodajemy
ser nie przerywając ucierania. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy za pomocą
łopatki od góry do dołu.
Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/3 ciasta użyjemy na wyłożenie formy, natomiast 1/3 użyjemy do dekoracji.Większą część ciasta delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym
mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy
ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Następnie z pozostałego ciasta robimy dekoracje. Ja zrobiłam dekoracje o kształcie liści.Robimy liście za pomocą specjalnych wykrawaczek, które od razu robią na liściu żyłki. Układamy liście dowolnie na wierzchu tarty. Możemy przykryć tylko część tarty jak i całą. Zależy to od naszego wyboru.
Smarujemy li ś cie
żółtkiem.Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Uchylamy dowolnie drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)