ßßß Cookit - przepis na Tarta z serem ricotta o smaku cytrynowym

Tarta z serem ricotta o smaku cytrynowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować tartę z serem ricotta o smaku cytrynowym. Aromatyczna w smaku, wilgotna w środku, z chrupiącą skórką u góry. Bardzo lubię cytrynowe ciasta.
Połączenie dwóch moich przepisów: spód crostaty i farsz szybkiego sernika .
Zamiast farszu czekoladowego zrobiłam cytrynowy na bazie sera ricotty i cytryny.
Przepis zdecydowanie spodoba się osobom, które lubią serniki.
Tarta zadowala podniebienia dzieci i dorosłych.
Zamiast kratki na cieście, przyozdobiłam tartę liśćmi za pomocą specjalnych wykrawaczek, które kojarzą mi się z jesienią, spadającymi liśćmi i nadchodzącym chłodem.
Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy:
Ciasto:
330 g mąki
150 g cukru
165 g masła
2 żółtka
starta skórka z jednej cytryny
2 łyżki rumu
parę kropli esencji waniliowej
szczypta soli
żółtko do smarowania
Nadzienie:
750 g sera ricotty
1 jajko
1 białko
100 g cukru pudru
60 g masła
2 budynie waniliowe(70 g)
starta skórka połowy cytryny
Przygotowanie:
Formę s marujemy masłem i posypujemy mąką. Do miski malaksera, który wrabia ciasto wsypujemy mąkę, dodajemy zimne masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli i cukier. Wlewamy żółtka i dodajemy rum.
Dodajemy skórkę z cytryny i esencję waniliową.
Zaczynamy wyrabiać maszynką. Wyrabiamy na elastyczną masę.
Gdy zagniatane ciasto zbije się w kulę, starannie owijamy je folią do przechowywania żywności i wkładamy do lodówki na 60 minut.
W międzyczasie szykujemy nadzienie.
Jajko z białkiem ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy masło i dalej ucieramy. Powoli dodajemy ser nie przerywając ucierania. Wsypujemy proszek budyniowy i mieszamy za pomocą łopatki od góry do dołu.
Po upływie czasu wyjmujemy schłodzone ciasto z lodówki i dzielimy ciasto. 2/3 ciasta użyjemy na wyłożenie formy, natomiast 1/3 użyjemy do dekoracji.
Większą część ciasta delikatnie rozwałkowujemy z obu stron na blacie posypanym mąką (rozwałkowane ciasto musi być nieco większe niż średnica formy). Formę wykładamy ciastem, które dokładnie dociskamy do dna i brzegów formy. Za pomocą noża usuwamy nadmiar ciasta.
Następnie z pozostałego ciasta robimy dekoracje. Ja zrobiłam dekoracje o kształcie liści.
Robimy liście za pomocą specjalnych wykrawaczek, które od razu robią na liściu żyłki. Układamy liście dowolnie na wierzchu tarty. Możemy przykryć tylko część tarty jak i całą. Zależy to od naszego wyboru.
Smarujemy li ś cie żółtkiem.
Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 40 - 50 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy sernik w piekarniku do ostygnięcia. Uchylamy dowolnie drzwi piekarnika, żeby powolutku odparowała wilgoć.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2014/10/tarta-z-serem-ricotta-o-smaku-cytrynowym.html