ßßß
Składniki ( na formę o wym. 28 x 40 cm):500g malin250 g masła200g cukru1 torebka cukru wanilinowego (16g)szczypta soliotarta skórka z 1 cytryny5 jajek500g mąki3 łyżeczki proszku do pieczenianiepełna szklanka śmietany kremówki100 - 150 g kropelek czekoladowych do wypiekówcukier puder do posypaniaWykonanie :Maliny przebieramy i jeżeli jest taka konieczność płuczemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Masło ucieramy na kremową masę z cukrem, cukrem wanilinowym, szczyptą soli i otartą skórką cytrynową. Kolejno wbijamy jajka, nie przerywając ucierania.Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy na przemian ze śmietaną. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy ²⁄³ kropelek czekoladowych do wypieków, ostrożnie mieszamy.Ciasto wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch gładko wyrównujemy, posypujemy pozostałymi kropelkami czekoladowymi i malinami.Pieczemy w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku przez ok. 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Polecam również :W kuchni na wesoło :- Kelner, proszę spytać kucharza o przepis na ten sos.- Taki dobry?- Nie, tylko szukam porządnego kleju do tapet.