Wykonanie
Kobieta może
mieć usta jak
maliny, co zresztą jest nie lada atutem, ale jeszcze lepiej jest
mieć maliny w ustach. Jeżeli zapomnimy sobie zamrozić tego letniego przysmaku, to zawsze możemy kupić mrożone
maliny w sklepie. Nie jest to zły pomysł, bo często cena jest niewiele wyższa niż za świeży
owoc, a ich smak pozostaje równie świetny! Jednym z dobrych pomysłów na mrożone
maliny, to zrobić z nich muffiny! Żadne z muffinek, które piekłam dotychczas nie zrobiły na mnie takiego wrażenia! Połączenie smaku
malin i lekkiej
ricotty wypada niesamowicie i kompletnie przełamuje muffinową monotonię! Pierwszy raz najlepiej zrobić je tylko dla siebie. Gwarantuję, że ich smak tak Was zafascynuje, że nie będziecie chcieli się nimi z nikim podzielić! :) Jeśli nie możecie dostać nigdzie ekstraktu
waniliowego, to możecie zamiast niego użyć np.
cukru z prawdziwą
wanilią lub samej
wanilii.

Składniki: na 12 sztuk250 g
sera ricotta (w temperaturze pokojowej)2 duże
jajka (w temperaturze pokojowej)½ łyżeczki ekstraktu
waniliowego115 g
masła (roztopionego i ostudzonego)160 g
cukrustarta skórka z 2
cytryn340 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soliłyżeczka
cukru pudru300 g
malin (mrożonych lub świeżych)Wykonanie:W misce mieszamy ¾
ricotty,
jajka, ekstrakt z
wanilii, następnie dodajemy roztopione
masło. Resztę
ricottty mieszamy z łyżeczką
cukru pudru i chwilowo odstawiamy na bok. W drugiej (dużej) misce mieszamy
cukier ze startą
skórką z cytryny, tak aby
cukier nabrał aromatu. Do miski z
cukrem dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól i dokładnie ze sobą mieszamy. Po wymieszaniu „suchych” składników dodajemy do nich masę z
ricotty i znowu delikatnie, ale szybko mieszamy silikonową szpatułką do ciasta. Nie martwcie się jeśli masa będzie gęsta i zbita – taka właśnie ma być! :) Na koniec dodajemy
maliny i po raz kolejny mieszamy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C, a foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do papilotek wkładamy ciasto – mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzch muffinek (niekoniecznie wszystkich) kładziemy po kleksie
ricotty z
cukrem. Pieczemy około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego! :)