ßßß
Składniki: na 12 sztuk250 g sera ricotta (w temperaturze pokojowej)2 duże jajka (w temperaturze pokojowej)½ łyżeczki ekstraktu waniliowego115 g masła (roztopionego i ostudzonego)160 g cukrustarta skórka z 2 cytryn340 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliłyżeczka cukru pudru300 g malin (mrożonych lub świeżych)Wykonanie:W misce mieszamy ¾ ricotty, jajka, ekstrakt z wanilii, następnie dodajemy roztopione masło. Resztę ricottty mieszamy z łyżeczką cukru pudru i chwilowo odstawiamy na bok. W drugiej (dużej) misce mieszamy cukier ze startą skórką z cytryny, tak aby cukier nabrał aromatu. Do miski z cukrem dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i dokładnie ze sobą mieszamy. Po wymieszaniu „suchych” składników dodajemy do nich masę z ricotty i znowu delikatnie, ale szybko mieszamy silikonową szpatułką do ciasta. Nie martwcie się jeśli masa będzie gęsta i zbita – taka właśnie ma być! :) Na koniec dodajemy maliny i po raz kolejny mieszamy. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 °C, a foremkę do muffinek wykładamy papilotkami. Do papilotek wkładamy ciasto – mniej więcej do ¾ wysokości. Na wierzch muffinek (niekoniecznie wszystkich) kładziemy po kleksie ricotty z cukrem. Pieczemy około 20-25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego! :)