ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z rumem

Ciasto czekoladowe z rumem

nazwa

Wykonanie

Ciasto z czekolady i ciemnego cukru muscovado, przekładane i oblane pyszną czekoladowo - rumową polewą . Na początku byłam nieco zawiedziona, bo oczekiwałam czegoś innego, ale w miarę upływu czasu stwierdzałam, że ciasto jest coraz lepsze, by ostatnie kawałki zjeść już prawdziwie się nim delektując. Ciasto bardzo smakowało wszystkim, choć z rodzaju tych ciężkich. Niektórzy, twierdzili wręcz, że rozpływa się w ustach. Polewa mega czekoladowa a rum dodaje jej głębi i ostrości - będzie doskonała również do innych wypieków. Miłośnikom mocnych czekoladowych wrażeń to ciasto na pewno posmakuje.
70 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
2 łyżki mleka
175 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
175 g masła, miękkiego
175 g ciemnego cukru muscovado
3 jajka, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
polewa czekoladowa z rumem:
225 g czekolady deserowej, połamanej na kawałki
225 g tłustej śmietanki (double cream)
2 łyżki ciemnego rumu
Piekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i mleko umieszczamy w małym rondelku i bardzo delikatnie, na niewielkim ogniu, podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy masło, cukier, jajka i ekstrakt z wanilii. Ubijamy, aż masa będzie gładka po czym mieszamy z rozpuszczoną czekoladą.
Ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 30 minut(sprawdzamy patyczkiem), po czym studzimy w foremce przez 5 minut i wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.
Składniki na polewę, czyli czekoladę, śmietankę i rum umieszczamy w małym rondelku na niewielkim gazie i rozpuszczamy. Zdejmujemy z gazu i studzimy, mieszając od czasu do czasu, aż masa będzie miała łatwą do rozsmarowania konsystencję. Ciasto kroimy na pół, smarujemy spodni krążek 1/3 polewy, przykrywamy drugim. Pozostałą polewę rozsmarowujemy na wierzch i boki ciasta. Można ewentualnie ozdobić wiórkami czekolady.
Przepis na podstawie przepisu z książki " Cakes - 100 everyday recipes"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2012/12/ciasto-czekoladowe-z-rumem.html