Wykonanie
Ciasto z
czekolady i ciemnego
cukru muscovado, przekładane i oblane pyszną
czekoladowo -
rumową polewą . Na początku byłam nieco zawiedziona, bo oczekiwałam czegoś innego, ale w miarę upływu czasu stwierdzałam, że ciasto jest coraz lepsze, by ostatnie kawałki zjeść już prawdziwie się nim delektując. Ciasto bardzo smakowało wszystkim, choć z rodzaju tych ciężkich. Niektórzy, twierdzili wręcz, że rozpływa się w ustach. Polewa mega czekoladowa a
rum dodaje jej głębi i ostrości - będzie doskonała również do innych wypieków. Miłośnikom mocnych
czekoladowych wrażeń to ciasto na pewno posmakuje.

70 g
czekolady deserowej, połamanej na kawałki2 łyżki
mleka175 g
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia175 g
masła, miękkiego175 g ciemnego
cukru muscovado3
jajka, roztrzepane1 łyżeczka ekstraktu z
waniliipolewa czekoladowa z
rumem:225 g
czekolady deserowej, połamanej na kawałki225 g tłustej
śmietanki (double cream)2 łyżki ciemnego
rumuPiekarnik nastawiamy na 180 st C. Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 20 cm.
Czekoladę i
mleko umieszczamy w małym rondelku i bardzo delikatnie, na niewielkim ogniu, podgrzewamy do rozpuszczenia. Mieszamy i zdejmujemy z gazu.Przesiewamy
mąkę i
proszek do pieczenia do dużej miski, dodajemy
masło,
cukier,
jajka i ekstrakt z
wanilii. Ubijamy, aż masa będzie gładka po czym mieszamy z rozpuszczoną
czekoladą.Ciasto wykładamy do foremki i wygładzamy powierzchnię. Pieczemy ok 30 minut(sprawdzamy patyczkiem), po czym studzimy w foremce przez 5 minut i wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystudzenia.Składniki na polewę, czyli
czekoladę,
śmietankę i
rum umieszczamy w małym rondelku na niewielkim gazie i rozpuszczamy. Zdejmujemy z gazu i studzimy, mieszając od czasu do czasu, aż masa będzie miała łatwą do rozsmarowania konsystencję. Ciasto kroimy na pół, smarujemy spodni krążek 1/3 polewy, przykrywamy drugim. Pozostałą polewę rozsmarowujemy na wierzch i boki ciasta. Można ewentualnie ozdobić wiórkami
czekolady.


Przepis na podstawie przepisu z książki " Cakes - 100 everyday recipes"