Wykonanie
w moim rodzinnym domu marmurek to podstawowe ciasto niedzielne, takie popołudniowe do
kawy. ten, może nie jest baaardzo efektowny, ale
daje radę :)składniki :4
jajkaszklanka
cukruszklanka
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia3/4 kostki
masła2 budynie niesłodzone : waniliowy/
śmietankowy oraz
czekoladowymasło topimy i studzimy.
jajka ubijamy z
cukrem na białą masę . do masy jajecznej dodajemy
mąkę zmieszaną z
proszkiem do pieczenia. mieszamy, następnie wlewamy zimne
masło i znów mieszamy .połowę ciasta przekładamy do innej miski . do jednej części wsypujemy jasny
budyń, do drugiej ciemny i każdy delikatnie mieszamy ( żeby nie było grudek). jasne ciasto i ciemne przekładamy na formę ( ja wylewam najpierw jasne , na nie byle jak ciemne) i
potem łyżką delikatnie mieszamy ( żeby powstały smugi ) .pieczemy ok 35 min do suchego patyczka w temp ok 170 ( 150 z termo ) .po upieczeniu i wystudzeniu można polać
polewą czekoladową.