ßßß
Do ciasta z cukinią użyłam suszonych fig. Czasami trafią się figi, które są za bardzo przesuszone. Proponuję więc pokroić figi i wymieszać z cukinią, wtedy to napęcznieją od soku jaki puści cukinia. Tak postąpiłam już po odciśnięciu cukinii.Dzisiejsze ciasto z cukinią zrobiłam na oleju. Olej rzepakowy wydaje mi się najbardziej neutralny ale do tego ciasta możecie użyć oleju z orzechów włoskich, jeśli taki zdobędziecie. Oto przepis:Ciasto z cukinią, figami i orzechamiSkładniki: na podłużną formę 12 cm x 30 cm500 g zielonej cukinii2 duże jajka100 ml oleju200 g pszennej mąki250 g suszonych fig, pokrojonych w kostkę50 g włoskich orzechów, grubo posiekanych150 g brązowego cukru1 łyżeczka waniliowego ekstraktu, u mnie na bazie alkoholu½ łyżeczki imbiru w proszku1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli do smakuolej i tarta bułka do formy
Zetrzyj cukinię na tarce o grubych oczkach. Wstaw do mikrofalówki nastawionej na maksymalny efekt na 2 minuty. Odciśnij z wody i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę figami, jajkami, olejem, waniliowym ekstraktem i cukrem.W oddzielnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem, sodą, imbirem i orzechami. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Foremkę wysmaruj olejem i posyp tartą bułką. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki figi. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 175ºC (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Ostudź ciasto przed pokrojeniem.Polecane przepisyBardzo wilgotne ciasto owocoweCiasto migdałowe z agrestemKrajanka cytrynowo jogurtowa z kruszonką