Wykonanie
Cukinia wciąż króluje u mnie w kuchni. Zapraszam na kolejne ciasto z
cukinią,
suszonymi figami i
włoskimi orzechami. Wspaniałe wilgotne ciasto. Dzisiaj zaoszczędziłam sobie trochę czas. Zazwyczaj ścieram
cukinię na tarce, lekko
solę i pozostawiam na 30 minut aby puściła sok. Oglądając niedawno amerykańską wersję Masterchef dowiedziałam się, że szybciej jest wstawić startą
cukinię do mikrofalówki na 2 minuty. Faktycznie,
cukinia od razu puściła sok. Pozostało ją tylko odcisnąć.

Do ciasta z
cukinią użyłam suszonych fig. Czasami trafią się
figi, które są za bardzo przesuszone. Proponuję więc pokroić
figi i wymieszać z
cukinią, wtedy to napęcznieją od soku jaki puści
cukinia. Tak postąpiłam już po odciśnięciu
cukinii.Dzisiejsze ciasto z
cukinią zrobiłam na
oleju.
Olej rzepakowy wydaje mi się najbardziej neutralny ale do tego ciasta możecie użyć
oleju z
orzechów włoskich, jeśli taki zdobędziecie. Oto przepis:Ciasto z
cukinią,
figami i
orzechamiSkładniki: na podłużną formę 12 cm x 30 cm500 g zielonej
cukinii2 duże
jajka100 ml
oleju200 g
pszennej mąki250 g suszonych fig, pokrojonych w kostkę50 g
włoskich orzechów, grubo posiekanych150 g
brązowego cukru1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu, u mnie na bazie
alkoholu½ łyżeczki
imbiru w proszku1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli do smaku
olej i
tarta bułka do formy

Zetrzyj
cukinię na tarce o grubych oczkach. Wstaw do mikrofalówki nastawionej na maksymalny efekt na 2 minuty. Odciśnij z
wody i wymieszaj z pokrojonymi w kostkę
figami,
jajkami,
olejem,
waniliowym ekstraktem i
cukrem.W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę z proszkiem,
sodą,
imbirem i
orzechami. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj. Foremkę wysmaruj
olejem i posyp
tartą bułką. Wyłóż masę i wygładź powierzchnię. Na wierzchu ułóż pokrojone w plasterki
figi. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym na 175ºC (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Ostudź ciasto przed pokrojeniem.Polecane przepisyBardzo wilgotne ciasto
owocoweCiasto
migdałowe z
agrestemKrajanka
cytrynowo jogurtowa z kruszonką