Wykonanie
            
Bardzo aromatyczne babeczki dla miłośników ciasta 
marchewkowego . Dodatek 
korzennych przypraw nadaje im mocno piernikową nutę. 
Skórka cytrynowa i 
lukier dopełniają smak. Całość kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, choć jest to propozycja dość uniwersalna, stosowna na każdą okazję i na każdy brak okazji:-).Punkt wyjścia stanowił ten przepis .

Składniki na 12 sztuk:Babeczki:2 szklanki startej 
marchewki (startej na tarce z dużymi oczkach)3 
jaja1 i 1/2 szklanki 
mąki pszennej3/4 szklanki 
brązowego cukru3/4 szklanki 
oleju1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z 
wanilii3/4 łyżeczki 
soli1 łyżeczka 
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego 
imbiruszczypta 
gałki muszkatołowejLukier:1 i 1/4 szklanki 
cukru pudru3-4 łyżki 
soku z cytrynyskórka otarta z 2 
cytrynWykonanie:Babeczki:W jednym naczyniu mieszamy 
olej, 
jajka, 
cukier, tartą 
marchewkę, ekstrakt z 
wanilii, a w drugim 
mąkę, proszek, 
sodę, 
sól i 
przyprawy. Następnie mieszankę z 
mąką wsypujemy do naczynia z 
marchewką i spółką. Całość mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do muffinkowych papilotek. Pieczemy ca 25 minut w temperaturze 180C.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z 
sokiem cytrynowym. Ilością 
cukru i soku możemy żonglować, w zależności od osobistych preferencji co do konsystencji lukru.Z dwóch 
cytryn ścieramy skórkę.Upieczone i wystudzone muffinki smarujemy lukrem i posypujemy skórką.Życzę Wam smacznego! :-)