Wykonanie
Bardzo aromatyczne babeczki dla miłośników ciasta
marchewkowego . Dodatek
korzennych przypraw nadaje im mocno piernikową nutę.
Skórka cytrynowa i
lukier dopełniają smak. Całość kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem, choć jest to propozycja dość uniwersalna, stosowna na każdą okazję i na każdy brak okazji:-).Punkt wyjścia stanowił ten przepis .
Składniki na 12 sztuk:Babeczki:2 szklanki startej
marchewki (startej na tarce z dużymi oczkach)3
jaja1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
brązowego cukru3/4 szklanki
oleju1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki mielonego
imbiruszczypta
gałki muszkatołowejLukier:1 i 1/4 szklanki
cukru pudru3-4 łyżki
soku z cytrynyskórka otarta z 2
cytrynWykonanie:Babeczki:W jednym naczyniu mieszamy
olej,
jajka,
cukier, tartą
marchewkę, ekstrakt z
wanilii, a w drugim
mąkę, proszek,
sodę,
sól i
przyprawy. Następnie mieszankę z
mąką wsypujemy do naczynia z
marchewką i spółką. Całość mieszamy łyżką. Gotowe ciasto przekładamy do muffinkowych papilotek. Pieczemy ca 25 minut w temperaturze 180C.
Lukier:
Cukier puder ucieramy łyżeczką z
sokiem cytrynowym. Ilością
cukru i soku możemy żonglować, w zależności od osobistych preferencji co do konsystencji lukru.Z dwóch
cytryn ścieramy skórkę.Upieczone i wystudzone muffinki smarujemy lukrem i posypujemy skórką.Życzę Wam smacznego! :-)