Wykonanie
Jedna duża
dynia przytargana do domu to:6 małych babeczek
dyniowych6 muffin-duszków12 dużych muffin1 ciasto
dyniowe z
orzechami,
rodzynkami i kremem
jogurtowym3 słoiki musu
dyniowego do szarlotki1 duży pojemnik tartej dyni zamrożonej na "w razie gdyby"50
ciastek dyniowych, takich jak o te, wyżej i o te, niżejZ
brązowym cukrem. Z
przyprawami, dzięki którym w kuchni pachnie jak podczas pieczenia piernika na święta (śnieg spadł, więc łatwiej wczuć się w klimat). Z
orzechami i najważniejsze - z
dynią, która genialnie sprawdza się jako składnik słodkich wypieków.
Ciastka mięciutkie i pachnące. Najlepsze jeszcze ciepłe prosto z blachy.
Ciasteczka dynioweporcja na 50
ciasteczek(zmieniony przepis z Joy of baking)Składniki:2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
brązowego cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 łyżeczka mielonego
cynamonuszczypta
soli1/2 łyżeczki zmielonych
goździków1/4 łyżeczki zmielonego
imbiru1/2 szklanki
oleju roślinnego2
jajka1 szklanka miąższu dyni startego na tartce na małych oczkach100 g
orzechów włoskich, grubo posiekanychPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wymieszać ze sobą
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
cynamon,
imbir,
goździki i
sól.W dużej misce zmiksować
jajka i
cukier, aż utworzą lekką i delikatną masę. Dodać
olej i
dynię, zmiksować. Dalej miksując, na małych obrotach, wsypać
mąkę oraz
orzechy i mieszać, aż składniki się połączą.Za pomocą łyżki nakładać kleksy ciasta na przygotowane blaszki, zachowując odstępy.Piec przez 15-18 minut, aż
ciasteczka się lekko przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.Smacznego!