ßßß
Jedna duża dynia przytargana do domu to:6 małych babeczek dyniowych6 muffin-duszków12 dużych muffin1 ciasto dyniowe z orzechami, rodzynkami i kremem jogurtowym3 słoiki musu dyniowego do szarlotki1 duży pojemnik tartej dyni zamrożonej na "w razie gdyby"50 ciastek dyniowych, takich jak o te, wyżej i o te, niżejZ brązowym cukrem. Z przyprawami, dzięki którym w kuchni pachnie jak podczas pieczenia piernika na święta (śnieg spadł, więc łatwiej wczuć się w klimat). Z orzechami i najważniejsze - z dynią, która genialnie sprawdza się jako składnik słodkich wypieków. Ciastka mięciutkie i pachnące. Najlepsze jeszcze ciepłe prosto z blachy.
Ciasteczka dynioweporcja na 50 ciasteczek(zmieniony przepis z Joy of baking)Składniki:2 i 1/2 szklanki mąki pszennej1 szklanka brązowego cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka mielonego cynamonuszczypta soli1/2 łyżeczki zmielonych goździków1/4 łyżeczki zmielonego imbiru1/2 szklanki oleju roślinnego2 jajka1 szklanka miąższu dyni startego na tartce na małych oczkach100 g orzechów włoskich, grubo posiekanychPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 165 stopni C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, imbir, goździki i sól.W dużej misce zmiksować jajka i cukier, aż utworzą lekką i delikatną masę. Dodać olej i dynię, zmiksować. Dalej miksując, na małych obrotach, wsypać mąkę oraz orzechy i mieszać, aż składniki się połączą.Za pomocą łyżki nakładać kleksy ciasta na przygotowane blaszki, zachowując odstępy.Piec przez 15-18 minut, aż ciasteczka się lekko przyrumienią. Wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.Smacznego!