ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z czekoladowym lukrem

Ciasto czekoladowe z czekoladowym lukrem

nazwa

Wykonanie

…i znowu czekoladowo. Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie ciasto czekoladowe ma wiele fanów. Dzisiaj upiekłam tradycyne ciasto czekoladowe z czekoladowym lukrem . Ciasto prawie świąteczne, które posypałam kokosowymi wiórkami i czerwoną borówką. Czerwona borówka to świąteczny symbol w Szwecji podobnie jak szafran czy piernik. Bardzo lubię jej kwaśny smak, który świetnie pasuje do słodkich wypieków.
Ciasto czekoladowe to taki pyszny deser. Uwielbiam takie słodkości.
Przepis na ciasto czekoladowe z czekoladowym ganaché
Składniki: na prostokątną foremkę 20 cm x 30 cm x 5 cm
180 g masła
50 g gorzkiej czekolady
2 jacka
350 ml cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
3 łyżki kakao
450 ml mąki
150 ml joghurtu
szczypta soli
Czekoladowy lukier
30 g masła
50 g gorzkiej czekolady
3 łyżki mocnej kawy, świeżoparzonej
300 ml cukru pudru
Do dekoracji
3 łyżki kokosowych wiórków
150 ml czerwonej borówki
Wykonanie:
Rozpuść masło, czekoladę i kakao w kąpieli wodnej. Przestudz.
Ubij jajka z cukrem, wanilią, solą i dodaj schłodzoną czekoladę.
Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy na przemian z jogurtem w trzech podejściach.
Formę wyłóż pergaminem, wylej ciasto i wygładz. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj czekoladowy lukter. Rozpuść masło i czekoladę, dodaj gorącą kawę, a na koncu cukier puder.
Pokryj ciasto czekoladowym lukrem, a następnie polyp wiórkami i borówkami.
Polecane przepisy
Brownie z kawałkami czekolady
Ciasto czekoladowe – 10 minut w piekarniku
Źródło:http://codojedzenia.pl/ciasto-czekoladowe-z-czekoladowym-lukrem