Wykonanie
…i znowu
czekoladowo. Nie wiem jak u Was w domu, ale u mnie ciasto
czekoladowe ma wiele fanów. Dzisiaj upiekłam tradycyne ciasto
czekoladowe z
czekoladowym lukrem . Ciasto prawie świąteczne, które posypałam kokosowymi wiórkami i czerwoną
borówką. Czerwona
borówka to świąteczny symbol w Szwecji podobnie jak
szafran czy piernik. Bardzo lubię jej kwaśny smak, który świetnie pasuje do słodkich wypieków.

Ciasto
czekoladowe to taki pyszny deser. Uwielbiam takie słodkości.

Przepis na ciasto
czekoladowe z
czekoladowym ganachéSkładniki: na prostokątną foremkę 20 cm x 30 cm x 5 cm180 g
masła50 g
gorzkiej czekolady2
jacka350 ml
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
waniliowego ekstraktu3 łyżki
kakao450 ml
mąki150 ml
joghurtuszczypta
soliCzekoladowy lukier30 g
masła50 g
gorzkiej czekolady3 łyżki mocnej
kawy, świeżoparzonej300 ml
cukru pudruDo dekoracji3 łyżki
kokosowych wiórków150 ml czerwonej
borówkiWykonanie:Rozpuść
masło,
czekoladę i
kakao w kąpieli
wodnej. Przestudz.Ubij
jajka z
cukrem,
wanilią,
solą i dodaj schłodzoną
czekoladę.Przesiej
mąkę z proszkiem i dodaj do masy na przemian z
jogurtem w
trzech podejściach.Formę wyłóż pergaminem, wylej ciasto i wygładz. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.Przygotuj
czekoladowy lukter. Rozpuść
masło i
czekoladę, dodaj gorącą
kawę, a na koncu
cukier puder.Pokryj ciasto
czekoladowym lukrem, a następnie polyp wiórkami i
borówkami.

Polecane przepisyBrownie z kawałkami
czekoladyCiasto
czekoladowe – 10 minut w piekarniku