ßßß
Ciasto czekoladowe to taki pyszny deser. Uwielbiam takie słodkości.
Przepis na ciasto czekoladowe z czekoladowym ganachéSkładniki: na prostokątną foremkę 20 cm x 30 cm x 5 cm180 g masła50 g gorzkiej czekolady2 jacka350 ml cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka waniliowego ekstraktu3 łyżki kakao450 ml mąki150 ml joghurtuszczypta soliCzekoladowy lukier30 g masła50 g gorzkiej czekolady3 łyżki mocnej kawy, świeżoparzonej300 ml cukru pudruDo dekoracji3 łyżki kokosowych wiórków150 ml czerwonej borówkiWykonanie:Rozpuść masło, czekoladę i kakao w kąpieli wodnej. Przestudz.Ubij jajka z cukrem, wanilią, solą i dodaj schłodzoną czekoladę.Przesiej mąkę z proszkiem i dodaj do masy na przemian z jogurtem w trzech podejściach.Formę wyłóż pergaminem, wylej ciasto i wygładz. Piecz ciasto na 175ºC (termoobieg) przez 45 – 50 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.Przygotuj czekoladowy lukter. Rozpuść masło i czekoladę, dodaj gorącą kawę, a na koncu cukier puder.Pokryj ciasto czekoladowym lukrem, a następnie polyp wiórkami i borówkami.
Polecane przepisyBrownie z kawałkami czekoladyCiasto czekoladowe – 10 minut w piekarniku