Wykonanie
Witam. No to kolejny weekend przed nami, więc proponuję zdrowe ciasto bezglutenowe
buraczkami. Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia
buraczkowego ciasta. Wybrałam ciasto bezglutenowe, bo takie zapytanie do mnie doszło. Ciasto upieczone na miodzie,
gryczanej mące z dodatkiem
daktyli,
orzechów i nasion, zdrowe i smaczne! Wspaniałe do porannej
kawy i nie tylko dla osób na bezglutenowej diecie!

Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1 , 5 l180 g
gryczanej mąki80 g zmielonych
migdałów1 łyżka nasion chia½ łyżeczki
sody oczyszczonej½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
cynamonu0,75 l
oleju200 ml
miodu3
jajka300 ml utartych
buraczków100 ml soku z
mandarynek, około 4 sztuk100 g
daktyli100 g różnych
orzechów i nasion, u mnie
włoskie orzechy,
siemie lniane,
słonecznikDodatkowo80 g
gorzkiej czekolady1 łyżeczka
oleju2 łyżki
śmietanki2 łyżki grubo zmielonych
włoskich orzechów
Obierz i utrzyj
buraki na tarce o dużych oczkach. Wyciśnij sok z
mandarynek i wymieszaj z
burakami i nasionami chia. Poczekaj 30 minut. Nasiona chia napęcznieją. Dodaj
jajka,
olej i rozpuszczony
miód. Wymieszaj łyżką. W oddzielnej misce wymieszaj
mąkę, proszek,
sodę, pokrojone
daktyle i
włoskie orzechy oraz
słonecznik i
siemię lniane. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Wylej masę do formy wyłożonej pergaminem. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez około 50 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść
czekoladę w kąpieli
wodnej wraz z
olejem i
śmietanką. Posmaruj ciasto za pomocą pędzelka i posyp kruszonką z
włoskich orzechów.

Polecane przepisyCiasto
śliwkowe inaczejBabka ucierana żółta i bardzo aromatycznaPo prostu przepyszna babka
czekoladowo dyniowaUcierane ciasto
jogurtowe z
czarnymi porzeczkamiCiasto
jagodowe z kruszonką