ßßß Cookit - przepis na Chlebek bezglutenowy z buraczkami

Chlebek bezglutenowy z buraczkami

nazwa

Wykonanie

Witam. No to kolejny weekend przed nami, więc proponuję zdrowe ciasto bezglutenowe buraczkami. Od dawna nosiłam się z zamiarem upieczenia buraczkowego ciasta. Wybrałam ciasto bezglutenowe, bo takie zapytanie do mnie doszło. Ciasto upieczone na miodzie, gryczanej mące z dodatkiem daktyli, orzechów i nasion, zdrowe i smaczne! Wspaniałe do porannej kawy i nie tylko dla osób na bezglutenowej diecie!
Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1 , 5 l
180 g gryczanej mąki
80 g zmielonych migdałów
1 łyżka nasion chia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
0,75 l oleju
200 ml miodu
3 jajka
300 ml utartych buraczków
100 ml soku z mandarynek, około 4 sztuk
100 g daktyli
100 g różnych orzechów i nasion, u mnie włoskie orzechy, siemie lniane, słonecznik
Dodatkowo
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka oleju
2 łyżki śmietanki
2 łyżki grubo zmielonych włoskich orzechów
Obierz i utrzyj buraki na tarce o dużych oczkach. Wyciśnij sok z mandarynek i wymieszaj z burakami i nasionami chia. Poczekaj 30 minut. Nasiona chia napęcznieją. Dodaj jajka, olej i rozpuszczony miód. Wymieszaj łyżką. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, pokrojone daktyle i włoskie orzechy oraz słonecznik i siemię lniane. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Wylej masę do formy wyłożonej pergaminem. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez około 50 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej wraz z olejem i śmietanką. Posmaruj ciasto za pomocą pędzelka i posyp kruszonką z włoskich orzechów.
Polecane przepisy
Ciasto śliwkowe inaczej
Babka ucierana żółta i bardzo aromatyczna
Po prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowa
Ucierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami
Ciasto jagodowe z kruszonką
Źródło:http://codojedzenia.pl/chlebek-bezglutenowy-z-buraczkami