ßßß
Składniki: na podłużną foremkę o pojemności 1 , 5 l180 g gryczanej mąki80 g zmielonych migdałów1 łyżka nasion chia½ łyżeczki sody oczyszczonej½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki cynamonu0,75 l oleju200 ml miodu3 jajka300 ml utartych buraczków100 ml soku z mandarynek, około 4 sztuk100 g daktyli100 g różnych orzechów i nasion, u mnie włoskie orzechy, siemie lniane, słonecznikDodatkowo80 g gorzkiej czekolady1 łyżeczka oleju2 łyżki śmietanki2 łyżki grubo zmielonych włoskich orzechów
Obierz i utrzyj buraki na tarce o dużych oczkach. Wyciśnij sok z mandarynek i wymieszaj z burakami i nasionami chia. Poczekaj 30 minut. Nasiona chia napęcznieją. Dodaj jajka, olej i rozpuszczony miód. Wymieszaj łyżką. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek, sodę, pokrojone daktyle i włoskie orzechy oraz słonecznik i siemię lniane. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Wylej masę do formy wyłożonej pergaminem. Piecz ciasto na 160ºC na termoobiegu przez około 50 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej wraz z olejem i śmietanką. Posmaruj ciasto za pomocą pędzelka i posyp kruszonką z włoskich orzechów.
Polecane przepisyCiasto śliwkowe inaczejBabka ucierana żółta i bardzo aromatycznaPo prostu przepyszna babka czekoladowo dyniowaUcierane ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkamiCiasto jagodowe z kruszonką