Wykonanie

Jeśli lubicie muffinki na śniadanie – te są idealną propozycją :) Pożywne i sycące, dzięki dodatkowi
płatków owsianych,
orzechów i
suszonych owoców dadzą Wam energię na cały poranek ;) A w dodatku po zjedzeniu nie będziecie
mieć żadnych wyrzutów sumienia – w końcu tyle w nich drogocennych składników! :DOWSIANE MUFFINKI Z
ORZECHAMI I
MORELAMISkładniki (na 10-12 muffinek):100g
jogurtu naturalnego50g
płatków owsianych50g
orzechów włoskich30g
suszonych moreli (można użyć także innych
owoców, np.
żurawin lub
daktyli)3 łyżki
oleju4 łyżki
miodujajko90g
mąki¼ łyżeczki
sody1 ¼ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
cynamonuJajko rozbełtać, wymieszać z
płatkami owsianymi,
jogurtem,
olejem,
miodem, pokrojonymi
owocami i grubo posiekanymi
orzechami. W drugiej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę i
cynamon. Suche składniki przesiać do mokrych i szybko wymieszać. Piec w temperaturze 180°C przez około 20 minut.Luźno oparłam się na przepisie z książki "Babeczki słodkie i pikantne" wyd. Weltbild.