Wykonanie

Brownie z burakiem? To brzmi trochę jak Piękna i Bestia...trochę jak zapowiedź nieudanej randki...a jednak:) Na początku może niespecjalnie zachęca, przyznaję. No ale jak się ma w genach szaleństwo, to taki pomysł staje się kuszącym wyzwaniem. Licząc się z ryzykiem, zakupiałam niezbędne składniki,
buraka obrałam, utarłam i jak zwykle w takich sytuacjach pomyślałam - znowu nie założyłam rękawiczek i mam czerwone dłonie;P No kto nie ryzykuje ten nie ma (podobno). Ostatnio usłyszałam też, że aby osiągnąć sukces trzeba
mieć odwagę i lekką ślepotę aby nie widzieć zagrożeń (na jednym oku mam 3,5 + więc drugi warunek spełniony).Nie jestem pewna czy tak smakuje sukces ale jeśli jest choć w połowie tak smaczny jak buraczane ciasto, to odwaga na inne przedsięwzięcia też się znajdzie:)Zatem, do rzeczy.Składniki:

1 średniej wielkości, surowy
burak0,5 szklanki
oleju2
czekolady2 łyżki
masła4
jajka0,5 szklanki
mąki pszennej1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia5 łyżek mielonych
migdałówKrem:tabliczka
gorzkiej czekolady (rozpuszczona i schłodzona)250 g
serka masarponePiekarnik nastawiamy na 180 stopni.
Czekolady i
masło rozpuszczamy w kąpieli
wodnej lub (ja tak robię) w mikrofali, a po wymieszaniu odstawiamy do schłodzenia.Czas na
jaja, które ucieramy razem z
cukrem aż do uzyskania jasnego kremu. Następnie stopniowo dodajemy
olej i
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
migdały a na końcu
czekolady z
masłem.Tortownicę lub brytfankę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.W nagrzanym piekarniku, pieczemy nasze buraczane ciasto przez ok. 30 min.Jak tylko ciasto ostygnie można je testować, bo samo w sobie jest świetne no ale jeszcze lepsze jest z polewą lub na bogato... z kremem z
serka mascarpone i
czekolady. Przygotowanie takiego kremu jest bajecznie proste. Wystarczy
serek lekko ubić i połączyć z roztopioną wcześniej tabliczką
gorzkiej czekolady. Na koniec można dodać 2-3 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w 2-3 łyżkach
wody (nie jest to jednak obowiązkowe).

