Wykonanie
Do tej
pory na blogu pojawiły się dwa przepisy na granolę-
bananową i bez żadnych dodatków . Dzisiaj mam dla was trzecią recepturę- na granolę
czekoladową. Ma ona pyszny, intensywny smak, w związku z czym nie leżała w spiżarce zbyt długo. Świetnie smakuje podana z
mlekiem,
jogurtem, albo na owsiance.


Składniki:150g
płatków pełnoziarnistych (np. owsiane, pszenne, orkiszowe)50g nasion dyni50g
siemienia lnianego50g
słonecznika łuskanego100g
orzechów włoskich50g
czekolady gorzkiej50g
czekolady białej2 łyżki
kakao4 łyżki
miodu1/3 szklanki
wody1/4 szklanki
olejuCzekoladę kroimy w kosteczkę.
Orzechy siekamy na małe kawałeczki.W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Granolę pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170C z włączonym termoobiegiem.Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia, łamiemy na mniejsze kawałki i dopiero wtedy przekładamy do słoika.Smacznego:)