Wykonanie
Biszkopt:- 1,5 szklanki
mąki- ok. 200g
cukru- 5
jajek- pełna łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo / na karmel:- 2/3 szklanki
cukru- 2/3 szklanki
wodyNasączenie (nie koniecznie):- lekko osłodzona
herbata (u mnie zielona)Nadzienie:- 400 -500ml
śmietanki 30%- 250g
serka mascarpone- łyżeczka
cukru z prawdziwą
wanilią-
cukier puder4 łyzki masy kajmakowej5 łyzeczek
żelatyny2 kieliszki
ajerkoniakuWierzch:- 200-300g masy krówkowej- posiekane
orzechy laskowe lub
migdały (prażone)Wykonanie:W niedużym garnku rozpuścić 2/3 szklanki
cukru, gdy karmel nabierze ciemno brązowej barwy i będzie dobrze rozpuszczony dolewamy stopniowo 2/3 szklanki ciepłej
wody (należy uważać może nieco pryskać). Całość podgrzewamy do całkowitego połączenia składników. Odstawiamy w zimne miejsce i przygotowujemy
biszkopt.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie nie spiesząc się dorzucamy
cukier, by utrwalić strukturę
białek. Teraz już mieszając szpatułką dodajemy po jednym
żółtku. Gdy piana z
żółtkami zostanie już połączona dodajemy etapami przesianą
mąkę cały czas delikatnie mieszając. Dolewamy teraz przestudzony karmel. Bardzo dokładnie mieszamy, przekładamy do formy i pieczemy przez około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na pół.Przygotujmy masę. W wysokim naczyniu ubijamy na sztywno
śmietanę kremówkę. W misce rozcieramy mikserem
serek mascarpone z
cukrem waniliowym. Dodajemy do miski ubitą
śmietanę i łyżkę
cukru pudru. Mieszamy krótko ale dokładnie. Kosztujemy, w razie potrzeby dosładzamy.
Żelatyne rozpuszczamy w goracej wodzie. Zimna wlewamy do masy i dodajemy mase kajkakowa i 2 kieliszki
ajerkoniaku,Spód
biszkopta delikatnie nasączam mieszanka
kawy z
likierem Baileys (mniejsze pół szklanki mocnej
kawy-naparu i 2 kieliszki
likeru-
kawy nie słodze)ale może to być również coś innego np sama
kawa z
woda .badz
cytryna,przekładam masą i przykrywam drugim kawałkiem
biszkopta. Wierzch i boki ciasta smaruję masą
krówkową oraz posypuje podprażonymi
orzechami i
migdałami. Przechowywać w zimnym miejscu. Przepis pochodzi z Blogu Pana Piotra lecz oczywiście musiałam cos pozmieniac :) Moja wersja dla dorosłych z dodatkiem
alkoholu, Ciasto wyszło przepyszne :) Polecam:)