Przyszła pora na kolejny przepis na tort, który robiłam na zamówienie. Był to nieduży tort, smak był waniliowy. Dzisiaj wieczorem zamieszczę tu jeszcze jeden przepis ;)Składniki na biszkopt:4 jajka średniej wielkościszklanka mąki tortowej1 szklanka cukru drobnoziarnistego1 płaska łyżeczka proszku do pieczeniaczerwony barwnik spożywczywaniliowymigdałowy do nasączeniaSkładniki na krem:200 g śmietanki 36%250 g serka mascarpone40 g cukru z prawdziwą waniliąSkładniki na bazę pod masę cukrową:150 g masła w temperaturze pokojowej450 g cukru pudruwaniliowego1,5 łyżki gorącej wodyPrzygotowanie biszkoptu:Jajka z cukrem dokładnie ubijamy, przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia i wszystko miksujemy przez 5 minut do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy barwnik i dokładnie mieszamy. Przygotowujemy tortownicę nasmarowaną masłem i nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy ciasto i wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 45 minut. Gdy nasz biszkopt jest już gotowy i nie jest już gorący pora go dokładnie nasączyć. Gdy już nasączymy biszkopty odkładamy je w celu lekkiego 'napęcznienia'.Przygotowanie kremu:Śmietanę i serek ubić na sztywno pod koniec dodać cukier i jeszcze chwilkę ubijać.Przygotowanie bazy pod masę cukrową:W misie miksera utrzeć masło na puch. Stopniowo dodawać cukier puder i dalej miksować. Na końcu dodać wodę, by odrobinę zmiękczyć konsystencję masła. Całość mieszać do czasu, aż krem będzie gładki i będzie się łatwo rozprowadzał. Pokryć nim gotowy biszkopt z kremem, tak aby nigdzie nie przedostawał się nasz krem śmietankowy.Petite Princesse