Wykonanie

Jak zobaczyłam takie babeczki na blogu Moje wypieki od razu wiedziałam że muszę zrobić coś podobnego :) Robiąc kiedyś wcześniej dekoracje
cukrowe zrobiłam już część elementów z myślą właśnie o tych muffinkach. Zrobiłam wtedy: pałąk do koszyczka, wąsy i uszy
królików oraz noski których ostatecznie nie użyłam :). Inspiracji szukałam też tutaj, tutaj i tutaj . To co mi wyszło z połączenia tego wszystkiego chcę Wam pokazać dzisiaj :)Baza muffinek to babeczki
waniliowe z przepisu znalezionegou Kasi na blogu Słodkie fantazje . Ja jednak zrezygnowałam w tym przypadku z budyniu w środku babeczek na
konto kremu którym udekorowałam ich wierzch. Babeczki są delikatne i pysznie pachnące
wanilią :) W dodatku robi się je błyskawicznie :) Polecam Wam baaardzo :)Składniki na 9 szt:3
jajka1/2 szkl.
cukru1 niepełna szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia100g
masła roztopionego i przestudzonegoziarenka z 1
laski wanilii1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego (klik)
Jajka utrzeć z
cukrem na białą puszystą masę. Delikatnie dodać przesianą
mąkę wcześniej wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt, ziarenka
wanilii i rozpuszczone
masło. Wymieszać delikatnie. Formę na mufinki wyłożyc papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w temp. 180 stopni ( do tzw. "suchego patyczka").Po upieczeniu chwile pozostawic w formie a następnie delikatnie wyjąc i studzić na kratce.Składniki na krem:300 ml
śmietany 36%250g
serka mascarpone1 płaska łyżka
cukru pudruŚmietanę ubić z
cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać
serek i jeszcze chwilę ubijać. Udekorować babeczki.U mnie dekoracje powstały następująco:
baranki(głowa to
cukierek czekoladowy, dziurki w nosku zrobione grubszą igłą, oczka ze
śmietany, uszy to przekrojone na pół
czekoladowe kropelki przyklejone na kremie. Wełna
baranka to kulki zrobione okrągłą tylką dekoratorską nr 12)kwiatuszki(
płatki to żelki
jogurtowe pocięte nożyczkami wzdłuż, środki to posypka kwiatuszkowa, trawka z posypki cukrowej zielonej)zajączki(Krem obsypany wiórkami kokosowymi imitującymi futerko, uszy zrobione z
miedzy innymi z lukru, noski to różowe draże, wąsy z lukru z dodatkiem
kakao, oczy to
czekoladowe kropelki, buźki to odciete kawałeczki
jogutrowych żelków. Uszy można też wczesniej upiec z ciasta "ptysiowego" wyciskając tylką nr 12, lub zrobić ze słomki ptysiowej (dostępna w sklepach).koszyczki(kwatuszki zrobione z lukru, pałąk również z lukru zrobiony tylką nr 48, jajeczka to gotowe orzeszki w
czekoladzie i kolorowych polewach
cukrowych dostępne np. w Biedronce)gdniazdka(dekoracja kremem tylka nr 2c, jajeczka to te same kolorowe orzeszki, posypka czekoladowa "pałeczkowa")Smacznego :)



