ßßß Cookit - przepis na Wielkanocne babeczki waniliowe z kremem mascarpone

Wielkanocne babeczki waniliowe z kremem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Jak zobaczyłam takie babeczki na blogu Moje wypieki od razu wiedziałam że muszę zrobić coś podobnego :) Robiąc kiedyś wcześniej dekoracje cukrowe zrobiłam już część elementów z myślą właśnie o tych muffinkach. Zrobiłam wtedy: pałąk do koszyczka, wąsy i uszy królików oraz noski których ostatecznie nie użyłam :). Inspiracji szukałam też tutaj, tutaj i tutaj . To co mi wyszło z połączenia tego wszystkiego chcę Wam pokazać dzisiaj :)
Baza muffinek to babeczki waniliowe z przepisu znalezionegou Kasi na blogu Słodkie fantazje . Ja jednak zrezygnowałam w tym przypadku z budyniu w środku babeczek na konto kremu którym udekorowałam ich wierzch. Babeczki są delikatne i pysznie pachnące wanilią :) W dodatku robi się je błyskawicznie :) Polecam Wam baaardzo :)
Składniki na 9 szt:
3 jajka
1/2 szkl. cukru
1 niepełna szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła roztopionego i przestudzonego
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (klik)
Jajka utrzeć z cukrem na białą puszystą masę. Delikatnie dodać przesianą mąkę wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać ekstrakt, ziarenka wanilii i rozpuszczone masło. Wymieszać delikatnie. Formę na mufinki wyłożyc papilotkami i nałożyć ciasto do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut w temp. 180 stopni ( do tzw. "suchego patyczka").
Po upieczeniu chwile pozostawic w formie a następnie delikatnie wyjąc i studzić na kratce.
Składniki na krem:
300 ml śmietany 36%
250g serka mascarpone
1 płaska łyżka cukru pudru
Śmietanę ubić z cukrem na sztywno. Pod koniec ubijania dodać serek i jeszcze chwilę ubijać. Udekorować babeczki.
U mnie dekoracje powstały następująco:
baranki
(głowa to cukierek czekoladowy, dziurki w nosku zrobione grubszą igłą, oczka ze śmietany, uszy to przekrojone na pół czekoladowe kropelki przyklejone na kremie. Wełna baranka to kulki zrobione okrągłą tylką dekoratorską nr 12)
kwiatuszki
(płatki to żelki jogurtowe pocięte nożyczkami wzdłuż, środki to posypka kwiatuszkowa, trawka z posypki cukrowej zielonej)
zajączki
(Krem obsypany wiórkami kokosowymi imitującymi futerko, uszy zrobione z miedzy innymi z lukru, noski to różowe draże, wąsy z lukru z dodatkiem kakao, oczy to czekoladowe kropelki, buźki to odciete kawałeczki jogutrowych żelków. Uszy można też wczesniej upiec z ciasta "ptysiowego" wyciskając tylką nr 12, lub zrobić ze słomki ptysiowej (dostępna w sklepach).
koszyczki
(kwatuszki zrobione z lukru, pałąk również z lukru zrobiony tylką nr 48, jajeczka to gotowe orzeszki w czekoladzie i kolorowych polewach cukrowych dostępne np. w Biedronce)
gdniazdka
(dekoracja kremem tylka nr 2c, jajeczka to te same kolorowe orzeszki, posypka czekoladowa "pałeczkowa")
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/wielkanocne-babeczki-waniliowe-z-kremem.html