ßßß Cookit - przepis na Ucierana babka waniliowa

Ucierana babka waniliowa

nazwa

Wykonanie

Smaczna, szybka i łatwa w przygotowaniu babka. Bardzo puszysta i delikatna w smaku. Ważne, żeby przygotować ją ze składników w temperaturze pokojowej, więc wyjmijcie z lodówki jajka i masło mniej więcej 40 minut wcześniej. Można ją oczywiście polukrować czy polać czekoladą, wtedy będzie bardziej okazała, ale mi smakuje po prostu oprószona skromnie cukrem pudrem. Smacznego :)
Rolę wielkanocnych kurczaczków dzielnie spełniają moje ptaszki kiwi, które na co dzień cieszą moje oczy na okapie kuchennym :)
Składniki (forma z kominkiem o średnicy 17 cm):
2 duże jajka
150 g. miękkiego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
ziarenka z 1 laski wanilii
szczypta soli
0,4 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
maka do oprószenia formy
Przygotowanie :
Miękkie masło ucieram mikserem ok. 5 minut z solą i cukrem pudrem na bardzo puszystą masę, a gdy będzie zupełnie gładka dodaję ziarenka wanilii i po jednym jajku. Stopniowo dodaję przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. Ucieram masę jeszcze 5 minut. Formę smaruję dokładnie masłem i oprószam mąką,po czym przekładam łyżką ciasto. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 50 minut, po czym sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Ewentualnie piekę jeszcze do 10 minut. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/03/ucierana-babka-waniliowa.html