Wykonanie
Sezon na świeże
owoce uważam za otwarty, co oznacza, że teraz większą część mojej lodówki zajmują właśnie one -
melony,
mango, świeże
ananasy,
nektarynki,
winogrona,
truskawki i ukochane
maliny. Te ostatnie niestety daleko odbiegają od prawdziwego smaku
malin zebranych na leśnej polanie, ale skoro nie mam w pobliżu lasu muszę zadowolić się sklepowymi:)

Ostatnio będąc na zakupach spostrzegałam dorodne
truskawki oraz
borówki, które momentalnie wylądowały w moim koszyku, bo już wtedy wiedziałam do czego je wykorzystam. Po powrocie do domu od razu zabrałam się za przygotowanie tarty z
mascarpone wypełnionej tymi właśnie
owocami.Jest to doskonały deser na zbliżające się upalne dni ;)

Składniki na spód:- 200 - 250 g
mąki- 100 g
masła- 1
jajko- 2 łyżki
cukru pudru- 2 łyżki gęstego
jogurtu (opcjonalnie)Na krem:- 250 ml
śmietanki 36%- 300 g
serka mascarpone-
laska wanilii lub
cukier z
wanilią- 1 łyżka
cukru pudru-
dżem malinowy lub
jagodowy-
owoce:
maliny,
truskawki,
borówki
Przepis na wykonanie
spodu do tarty znajdziecie tutajKrem:Wystudzone ciasto smarujemy cienko
dżemem (u mnie malinowy)
Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem
cukru pudru.Ubitą
śmietankę mieszamy małymi porcjami z
serkiem mascarpone tworząc jednolita masę. Do masy dodajemy ziarenka z
laski wanilii lub
cukier z
wanilią.

Tak przygotowanym kremem smarujemy tartę, na wierzch układamy
owoce i schładzamy w lodówce co najmniej godzinę.

Pycha!