ßßß
Słodkie i śliczne wielkanocne babeczki waniliowo-cytrynowe z kremem z białej czekolady, ozdobione czekoladowymi jajeczkami. Czy może być lepsza dekoracja wielkanocnego stołu i zarazem deser?Babeczki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pieczecie je w formie na muffinki – albo wysmarowanej masłem i posypanej mąką albo wyłożonej papilotkami do muffinków.Krem jest na bazie serka mascarpone i śmietany i ma naprawdę obłędny smak – spróbujcie koniecznie!12 babeczekSkładniki120 g miękkiego masła150 g cukruziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego2 jajka250 g mąki1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia110 ml mleka1 łyżka soku z cytryny3/4 łyżeczki skórki otartej z cytrynyDo formytrochę miękkiego masłatrochę mąkiKrem140 g śmietany 36%, schłodzonej140 g sera mascarpone20 g cukru pudru1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii140 g czekolady białejDo dekoracji12 czekoladowych jajeczekWykonaniemasło i cukier umieścić w misce i ucierać mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masydodać wanilię i wciąż ucierając masę, najpierw jedno, a następnie drugie jajkododać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować, a następnie dodać mleko. Ponownie zmiksować masę pod koniec dodając sok z cytryny i skórkę cytrynowąformę na muffinki wysmarować masłem i wysypać mąką. Można też po prostu użyć papilotek do muffinkówciasto nałożyć do ok.2/3 wysokości foremekpiec w 180°C przez 25 minut (maks. 30 minut), do suchego patyczka, lecz nie dłużej by babeczki nie wyschłybabeczki studzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratcekremczekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić by była jak najchłodniejsza, ale wciąż płynnamocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i wanilię. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować delikatnie do połączeniadodać roztopioną czekoladę zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ale jak najkrócej potrzebakrem schłodzić w lodówce i tam trzymać, aż do nałożenia na babeczkidekorowaniekrem wyciskać na całkowicie wystudzone babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego na wierzch każdej babeczki położyć jajeczko czekoladowebabeczki przechowywać w lodówce


Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także