Wykonanie

Słodkie i śliczne wielkanocne babeczki
waniliowo-
cytrynowe z kremem z
białej czekolady, ozdobione czekoladowymi jajeczkami. Czy może być lepsza dekoracja wielkanocnego stołu i zarazem deser?Babeczki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pieczecie je w formie na muffinki – albo wysmarowanej
masłem i posypanej
mąką albo wyłożonej papilotkami do muffinków.Krem jest na bazie
serka mascarpone i
śmietany i ma naprawdę obłędny smak – spróbujcie koniecznie!12 babeczekSkładniki120 g miękkiego
masła150 g
cukruziarenka z 1/2
laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu
waniliowego2
jajka250 g
mąki1 i 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia110 ml
mleka1 łyżka
soku z cytryny3/4 łyżeczki skórki otartej z
cytrynyDo formytrochę miękkiego
masłatrochę
mąkiKrem140 g
śmietany 36%, schłodzonej140 g
sera mascarpone20 g
cukru pudru1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu
waniliowego lub ziarenka z 1/2
laski wanilii140 g
czekolady białejDo dekoracji12
czekoladowych jajeczekWykonanie
masło i
cukier umieścić w misce i ucierać mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masydodać
wanilię i wciąż ucierając masę, najpierw jedno, a następnie drugie
jajkododać przesianą
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, zmiksować, a następnie dodać
mleko. Ponownie zmiksować masę pod koniec dodając
sok z cytryny i
skórkę cytrynowąformę na muffinki wysmarować
masłem i wysypać
mąką. Można też po prostu użyć papilotek do muffinkówciasto nałożyć do ok.2/3 wysokości foremekpiec w 180°C przez 25 minut (maks. 30 minut), do suchego patyczka, lecz nie dłużej by babeczki nie wyschłybabeczki studzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratcekrem
czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej i przestudzić by była jak najchłodniejsza, ale wciąż płynnamocno schłodzoną
śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając
cukier puder i
wanilię. Następnie dodać
serek mascarpone i zmiksować delikatnie do połączeniadodać roztopioną
czekoladę zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ale jak najkrócej potrzebakrem schłodzić w lodówce i tam trzymać, aż do nałożenia na babeczkidekorowaniekrem wyciskać na całkowicie wystudzone babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego na wierzch każdej babeczki położyć
jajeczko czekoladowebabeczki przechowywać w lodówce




Przepis własny.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także