ßßß Cookit - przepis na Babeczki wielkanocne z kremem z białej czekolady

Babeczki wielkanocne z kremem z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Słodkie i śliczne wielkanocne babeczki waniliowo-cytrynowe z kremem z białej czekolady, ozdobione czekoladowymi jajeczkami. Czy może być lepsza dekoracja wielkanocnego stołu i zarazem deser?
Babeczki są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Pieczecie je w formie na muffinki – albo wysmarowanej masłem i posypanej mąką albo wyłożonej papilotkami do muffinków.
Krem jest na bazie serka mascarpone i śmietany i ma naprawdę obłędny smak – spróbujcie koniecznie!
12 babeczek
Składniki
120 g miękkiego masła
150 g cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii lub 1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego
2 jajka
250 g mąki
1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
110 ml mleka
1 łyżka soku z cytryny
3/4 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Do formy
trochę miękkiego masła
trochę mąki
Krem
140 g śmietany 36%, schłodzonej
140 g sera mascarpone
20 g cukru pudru
1/2 łyżeczki pasty/ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
140 g czekolady białej
Do dekoracji
12 czekoladowych jajeczek
Wykonanie
masło i cukier umieścić w misce i ucierać mikserem do uzyskania jasnej, puszystej masy
dodać wanilię i wciąż ucierając masę, najpierw jedno, a następnie drugie jajko
dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, zmiksować, a następnie dodać mleko. Ponownie zmiksować masę pod koniec dodając sok z cytryny i skórkę cytrynową
formę na muffinki wysmarować masłem i wysypać mąką. Można też po prostu użyć papilotek do muffinków
ciasto nałożyć do ok.2/3 wysokości foremek
piec w 180°C przez 25 minut (maks. 30 minut), do suchego patyczka, lecz nie dłużej by babeczki nie wyschły
babeczki studzić kilka minut w formie, a następnie wyjąć i studzić na kratce
krem
czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić by była jak najchłodniejsza, ale wciąż płynna
mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder i wanilię. Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować delikatnie do połączenia
dodać roztopioną czekoladę zmiksować do uzyskania jednolitej masy, ale jak najkrócej potrzeba
krem schłodzić w lodówce i tam trzymać, aż do nałożenia na babeczki
dekorowanie
krem wyciskać na całkowicie wystudzone babeczki, za pomocą rękawa cukierniczego na wierzch każdej babeczki położyć jajeczko czekoladowe
babeczki przechowywać w lodówce
Przepis własny.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/babeczki-wielkanocne-z-kremem-z-bialej-czekolady