ßßß Cookit - przepis na Tort krówkowo-śmietanowy

Tort krówkowo-śmietanowy

nazwa

Wykonanie

A może tak tort dla mamy? Na pewno każda mama ucieszy się z takiego, słodkiego prezentu :-)
Tort jest pyszny, a przygotowanie go na prawdę nie zajmie Wam wiele czasu...
Składniki: na biszkopt:
4 jajka
3/2 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem:
250 g serka mascarpone
1/2 szkl. cukru pudru
250 ml śmietany kremówki
dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej gostyńskiej
herbata z alkoholem do nasączenia
Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st.C. na ok. 30 minut. Piec do tzw. "suchego patyczka". Upieczony biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodając stopniowo cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać serek mascarpone.
W 3/4 szkl. gorącej wody zaparzyć herbatę, dodać cukier i cytrynę do smaku i 1 kieliszek alkoholu. Tak przygotowanym napojem nasączyć pierwszy blat biszkoptu, po czym posmarować kremem (zostawić trochę kremu do dekoracji), przykryć drugim blatem i również go nasączyć. Na wierzchu drugiego blatu wysmarować krówkę razem z bokami tortu.
Teraz udekorować tort kremem za pomocą strzykawki i wstawić do lodówki.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/05/Tort-krowkowo-smietanowy.html