Wykonanie


A może tak tort dla mamy? Na pewno każda mama ucieszy się z takiego, słodkiego prezentu :-)Tort jest pyszny, a przygotowanie go na prawdę nie zajmie Wam wiele czasu...Składniki: na
biszkopt:4
jajka3/2 szkl.
cukru1 szkl.
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia na krem:250 g
serka mascarpone1/2 szkl.
cukru pudru250 ml
śmietany kremówkidodatkowo:1 puszka masy krówkowej gostyńskiej
herbata z
alkoholem do nasączeniaWykonanie:
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno. Pod koniec dodać
cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym
żółtku. Następnie dodać
mąkę i delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, wysmarowanej wcześniej tłuszczem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 st.C. na ok. 30 minut. Piec do tzw. "suchego patyczka". Upieczony
biszkopt ostudzić i przekroić na dwa blaty.
Śmietanę ubić na sztywno za pomocą miksera, dodając stopniowo
cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i dodać
serek mascarpone.W 3/4 szkl. gorącej
wody zaparzyć
herbatę, dodać
cukier i
cytrynę do smaku i 1 kieliszek
alkoholu. Tak przygotowanym
napojem nasączyć pierwszy blat
biszkoptu, po czym posmarować kremem (zostawić trochę kremu do dekoracji), przykryć drugim blatem i również go nasączyć. Na wierzchu drugiego blatu wysmarować
krówkę razem z bokami
tortu.Teraz udekorować tort kremem za pomocą strzykawki i wstawić do lodówki.Smacznego :-)
