ßßß Cookit - przepis na Torcik makowy z bitą śmietaną

Torcik makowy z bitą śmietaną

nazwa

Wykonanie

Już przy okazji tego ciasta przekonałam się że ciasta makowe doskonale komponują się z bitą śmietaną. Biszkopty są nieco cięższe od zwykłych ale nie na tyle żeby zepsuć smak ciasta. Poza tym powinny być dobrze nasączone. Ja nasączyłam wodą z ekstraktem ale do maku pasują migdałowe smaki więc możecie zrobić inny nasącz. Torcik robiłam dla gości i wiedziałam, że raczej zniknie jednego dnia dlatego nie dodawałam żelatyny do śmietany ale jeśli robicie go na dłużej to chyba trzeba ją jednak usztywnić.
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
1/2 szklanki mąki
szklanka maku
czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem:
500 ml śmietanki kremówki
6 łyżek cukru pudru
3 łyżki żelatyny (pominęłam)
Składniki na nasącz:
3/4 szklanki wody
3 - 4 łyżki ekstraktu waniliowego
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. Upieczony biszkopt makowy przekroić na 3 części.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem pudrem na sztywno. Można wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Biszkopty makowe nasączać wodą wymieszaną z ekstraktem waniliowym i przekładać bitą śmietaną. Posmarować wierzch i boki i posypać makiem. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)
Źródło:http://eksplozjasmaku.blox.pl/2013/03/Torcik-makowy-z-bita-smietana.html