Już przy okazji tego ciasta przekonałam się że ciasta makowe doskonale komponują się z bitą śmietaną. Biszkopty są nieco cięższe od zwykłych ale nie na tyle żeby zepsuć smak ciasta. Poza tym powinny być dobrze nasączone. Ja nasączyłam wodą z ekstraktem ale do maku pasują migdałowe smaki więc możecie zrobić inny nasącz. Torcik robiłam dla gości i wiedziałam, że raczej zniknie jednego dnia dlatego nie dodawałam żelatyny do śmietany ale jeśli robicie go na dłużej to chyba trzeba ją jednak usztywnić.Składniki:5 jajek5 łyżek cukru1/2 szklanki mąkiszklanka makuczubata łyżeczka proszku do pieczeniaSkładniki na krem:500 ml śmietanki kremówki6 łyżek cukru pudru3 łyżki żelatyny (pominęłam)Składniki na nasącz:3/4 szklanki wody3 - 4 łyżki ekstraktu waniliowegoBiałka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mak. Dokładnie wymieszać. Przełożyć masę na wysmarowaną i wyłożoną pergaminem tortownicę o średnicy 21 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 40 min. Upieczony biszkopt makowy przekroić na 3 części.Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem pudrem na sztywno. Można wymieszać z żelatyną rozpuszczoną w 3 łyżkach wody. Biszkoptymakowe nasączać wodą wymieszaną z ekstraktem waniliowym i przekładać bitą śmietaną. Posmarować wierzch i boki i posypać makiem. Wstawić do lodówki.Smacznego:)