ßßß Cookit - przepis na Rolada truskawkowo-jagodowa

Rolada truskawkowo-jagodowa

nazwa

Wykonanie

Biszkopt
6 jajek
18 dkg. cukru
10 dkg. mąki
6 łyżek ciepłej wody
1/2 łyżeczki wanilii
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa
2 szklanki śmietany 30%
20 dkg. jagód
20 dkg. truskawek
5 łyżeczek żelatyny
0,5 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki wanilii
Sposób przygotowania
BISZKOPT: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać cukier, ubijając wlać ciepłą wodę, ubić na sztywno, dodać wanilię. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi żółtkami, białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladę
MASA: śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, truskawki i jagody zmiksować osobno blenderem, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać do ubitej śmietany (nie przerywając miksowania) śmietanę podzielić na dwie części, jedną część dodać do jagód a drugą do truskawek, dokładnie wymieszać. Biszkopt rozwinąć, na jednej połowie biszkopta rozsmarować masę truskawkową a na drugiej jagodową, zwinąć roladę, wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem lub posmarować masą.
Źródło:http://kulinarnyprzepis.pl/rolada-truskawkowo-jagodowa