ßßß
Biszkopt6 jajek18 dkg. cukru10 dkg. mąki6 łyżek ciepłej wody1/2 łyżeczki wanilii1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaMasa2 szklanki śmietany 30%20 dkg. jagód20 dkg. truskawek5 łyżeczek żelatyny0,5 szklanki cukru pudru1/2 łyżeczki waniliiSposób przygotowaniaBISZKOPT: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, do żółtek wsypać cukier, ubijając wlać ciepłą wodę, ubić na sztywno, dodać wanilię. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi żółtkami, białka ubić dodać do żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladęMASA: śmietanę ubić z cukrem pudrem i wanilią, truskawki i jagody zmiksować osobno blenderem, żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodać do ubitej śmietany (nie przerywając miksowania) śmietanę podzielić na dwie części, jedną część dodać do jagód a drugą do truskawek, dokładnie wymieszać. Biszkopt rozwinąć, na jednej połowie biszkopta rozsmarować masę truskawkową a na drugiej jagodową, zwinąć roladę, wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch rolady można posypać cukrem pudrem lub posmarować masą.