Wykonanie
Biszkopt6
jajek18 dkg.
cukru10 dkg.
mąki6 łyżek ciepłej
wody1/2 łyżeczki
wanilii1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa2 szklanki
śmietany 30%20 dkg.
jagód20 dkg.
truskawek5 łyżeczek
żelatyny0,5 szklanki
cukru pudru1/2 łyżeczki
waniliiSposób przygotowania
BISZKOPT:
Jaja umyć, oddzielić
żółtka od
białek, do
żółtek wsypać
cukier, ubijając wlać ciepłą
wodę, ubić na sztywno, dodać
wanilię.
Mąkę zmieszać z
proszkiem do pieczenia, połączyć z ubitymi
żółtkami,
białka ubić dodać do
żółtek delikatnie wymieszać. Przygotować blachę o wymiarach 35/38, piec około 20 minut w temp. 180 *C. Po upieczeniu ciepły
biszkopt wyłożyć na lnianą ściereczkę i zwinąć roladęMASA:
śmietanę ubić z
cukrem pudrem i
wanilią,
truskawki i
jagody zmiksować osobno blenderem,
żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej
wody, dodać do ubitej
śmietany (nie przerywając miksowania)
śmietanę podzielić na dwie części, jedną część dodać do
jagód a drugą do
truskawek, dokładnie wymieszać.
Biszkopt rozwinąć, na jednej połowie
biszkopta rozsmarować masę
truskawkową a na drugiej
jagodową, zwinąć roladę, wstawić do lodówki do stężenia. Wierzch rolady można posypać
cukrem pudrem lub posmarować masą.