ßßß
Składniki: na biszkopt:- 2 jajka,- 100 g mąki,- 100 g cukru,- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, na budyń:- 2 opakowania budyniu waniliowego,- 3 szklanki mleka,- 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest z cukrem, to pomijamy), na mus truskawkowy:- 700-800 g truskawek,- 2 łyżki cukru pudru,- 14 g żelatyny,- 1/3 szklanki gorącej wody.Sposób wykonania:Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do kwadratowej formy (nie za dużej) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tylko na spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 20 minut.Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część zagotować, po czym wlać rozpuszczony budyń i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia przykrywając go folią, by nie zrobiła się sucha skorupka.Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zmiksować truskawki z cukrem. Dodać żelatynę i wymieszać.Lekko przestudzony budyń wlewamy na upieczony i wystudzony biszkopt, czekamy aż całkowicie wystygnie. Wtedy delikatnie wlewamy mus truskawkowy i odstawiamy do lodówki, by mus całkiem stężał.
Przepis dodaję do akcji: