ßßß Cookit - przepis na Warstwowe ciasto truskawkowe

Warstwowe ciasto truskawkowe

nazwa

Wykonanie

Jako, że sezon truskawkowy w pełni, trudno nie skorzystać z wszelkiego rodzaju ciast z ich udziałem. Tym razem truskawki zostały zmiksowane i położone na dwie warstwy ciasta i budyniu. Efekt niesamowity. Pomysł pochodzi od Agi .
Składniki: na biszkopt:
- 2 jajka,
- 100 g mąki,
- 100 g cukru,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, na budyń:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 3 szklanki mleka,
- 2 łyżki cukru (jeśli budyń jest z cukrem, to pomijamy), na mus truskawkowy:
- 700-800 g truskawek,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 14 g żelatyny,
- 1/3 szklanki gorącej wody.
Sposób wykonania:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do kwadratowej formy (nie za dużej) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką tylko na spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 20 minut.
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki mleka. Pozostałą część zagotować, po czym wlać rozpuszczony budyń i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia przykrywając go folią, by nie zrobiła się sucha skorupka.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zmiksować truskawki z cukrem. Dodać żelatynę i wymieszać.
Lekko przestudzony budyń wlewamy na upieczony i wystudzony biszkopt, czekamy aż całkowicie wystygnie. Wtedy delikatnie wlewamy mus truskawkowy i odstawiamy do lodówki, by mus całkiem stężał.
Przepis dodaję do akcji:
Źródło:http://tygryski-to-lubia.blogspot.com/2012/06/warstwowe-ciasto-truskawkowe.html