Wykonanie
Jako, że sezon
truskawkowy w pełni, trudno nie skorzystać z wszelkiego rodzaju ciast z ich udziałem. Tym razem
truskawki zostały zmiksowane i położone na dwie warstwy ciasta i budyniu. Efekt niesamowity. Pomysł pochodzi od Agi .
Składniki: na
biszkopt:- 2
jajka,- 100 g
mąki,- 100 g
cukru,- 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia, na
budyń:- 2 opakowania budyniu
waniliowego,- 3 szklanki
mleka,- 2 łyżki
cukru (jeśli
budyń jest z
cukrem, to pomijamy), na mus
truskawkowy:- 700-800 g
truskawek,- 2 łyżki
cukru pudru,- 14 g
żelatyny,- 1/3 szklanki gorącej
wody.Sposób wykonania:
Jajka ubić z
cukrem na puszystą pianę. Dodać przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łyżką. Przełożyć do kwadratowej formy (nie za dużej) wysmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką tylko na spodzie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 20 minut.
Budyń rozpuścić w 1/2 szklanki
mleka. Pozostałą część zagotować, po czym wlać rozpuszczony
budyń i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego wystudzenia przykrywając go folią, by nie zrobiła się sucha skorupka.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zmiksować
truskawki z
cukrem. Dodać
żelatynę i wymieszać.Lekko przestudzony
budyń wlewamy na upieczony i wystudzony
biszkopt, czekamy aż całkowicie wystygnie. Wtedy delikatnie wlewamy mus
truskawkowy i odstawiamy do lodówki, by mus całkiem stężał.
Przepis dodaję do akcji: