ßßß
To ciasto jest moim osobistym hitem. Robi wrażenie na gościach, a oprócz tego jest bardzo smaczne. Polecam do zrobienia na wszelkie imprezy. Co prawda niebieska galaretka jest rzadkością, ale można ją zdobyć w Kauflandzie.Składniki na biszkopt:3 jajka3 łyżki cukru3 łyżki mąki¾ łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę śmietanową:500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonejok. 30 ml zalewy od owoców egzotycznych5 łyżek żelatyny2 płaskie łyżki cukru pudruDodatkowo:2 niebieskie galaretki600 ml gorącej wodyowoce egzotyczne z puszki¼ tabliczki gorzkiej czekoladyBiszkopt przygotować, jak w poprzednich przepisach. Ściąć z góry ok. 1 cm warstwę biszkoptu. Wyciąć dwa kółka dość szeroką filiżanką, pozostałość pokruszyć.Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością wody. Odstawić do wystudzenia.Żelatynę zalać gorącą (NIE wrzącą!) zalewą, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przemieszać.Do śmietany dodać cukier i ubić na sztywno. Na końcu wmiksować przestudzoną żelatynę. Odłożyć dwie łyżki masy.Przygotować „wyspę”. Na jednym z wyciętych krążków rozsmarować łyżkę masy, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować na nim drugą łyżkę masy i obsypać okruszkami ciasta (docisnąć, żeby nie odpadały).Masę śmietanową wyłożyć na spód biszkoptowy, na wierzchu, bliżej jednego z boków ułożyć „wyspę”. Wokół „wyspy” porozkładać kawałki owoców egzotycznych, lekko wciskając w masę. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Delfiny i palmę przygotowałam w specjalnych foremkach. Można je też wyciąć foremkami do ciastek lub samodzielnie wykonać foremki z folii aluminiowej. Po zastygnięciu palmę wbić w "wyspę" a delfiny w galaretkę.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka