Wykonanie
To ciasto jest moim osobistym
hitem. Robi wrażenie na gościach, a oprócz tego jest bardzo smaczne. Polecam do zrobienia na wszelkie imprezy. Co prawda niebieska
galaretka jest rzadkością, ale można ją zdobyć w Kauflandzie.Składniki na
biszkopt:3
jajka3 łyżki
cukru3 łyżki
mąki¾ łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na masę
śmietanową:500 ml
śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonejok. 30 ml zalewy od
owoców egzotycznych5 łyżek
żelatyny2 płaskie łyżki
cukru pudruDodatkowo:2 niebieskie
galaretki600 ml gorącej
wodyowoce egzotyczne z puszki¼ tabliczki
gorzkiej czekoladyBiszkopt przygotować, jak w poprzednich przepisach. Ściąć z góry ok. 1 cm warstwę
biszkoptu. Wyciąć dwa kółka dość szeroką filiżanką, pozostałość pokruszyć.
Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością
wody. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać gorącą (NIE wrzącą!) zalewą, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przemieszać.Do
śmietany dodać
cukier i ubić na sztywno. Na końcu wmiksować przestudzoną
żelatynę. Odłożyć dwie łyżki masy.Przygotować „wyspę”. Na jednym z wyciętych krążków rozsmarować łyżkę masy, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować na nim drugą łyżkę masy i obsypać okruszkami ciasta (docisnąć, żeby nie odpadały).Masę
śmietanową wyłożyć na spód
biszkoptowy, na wierzchu, bliżej jednego z
boków ułożyć „wyspę”. Wokół „wyspy” porozkładać kawałki
owoców egzotycznych, lekko wciskając w masę. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch wylać tężejącą
galaretkę. Delfiny i
palmę przygotowałam w specjalnych foremkach. Można je też wyciąć foremkami do
ciastek lub samodzielnie wykonać foremki z folii aluminiowej. Po zastygnięciu
palmę wbić w "wyspę" a delfiny w
galaretkę.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka