ßßß Cookit - przepis na Ciasto jak błękitna laguna

Ciasto jak błękitna laguna

nazwa

Wykonanie

To ciasto jest moim osobistym hitem. Robi wrażenie na gościach, a oprócz tego jest bardzo smaczne. Polecam do zrobienia na wszelkie imprezy. Co prawda niebieska galaretka jest rzadkością, ale można ją zdobyć w Kauflandzie.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę śmietanową:
500 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
ok. 30 ml zalewy od owoców egzotycznych
5 łyżek żelatyny
2 płaskie łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
2 niebieskie galaretki
600 ml gorącej wody
owoce egzotyczne z puszki
¼ tabliczki gorzkiej czekolady
Biszkopt przygotować, jak w poprzednich przepisach. Ściąć z góry ok. 1 cm warstwę biszkoptu. Wyciąć dwa kółka dość szeroką filiżanką, pozostałość pokruszyć.
Galaretkę przygotować wg. przepisu na opakowaniu, ale ze zmniejszoną ilością wody. Odstawić do wystudzenia.
Żelatynę zalać gorącą (NIE wrzącą!) zalewą, dobrze wymieszać i odstawić do wystudzenia. W międzyczasie przemieszać.
Do śmietany dodać cukier i ubić na sztywno. Na końcu wmiksować przestudzoną żelatynę. Odłożyć dwie łyżki masy.
Przygotować „wyspę”. Na jednym z wyciętych krążków rozsmarować łyżkę masy, przykryć drugim krążkiem, rozsmarować na nim drugą łyżkę masy i obsypać okruszkami ciasta (docisnąć, żeby nie odpadały).
Masę śmietanową wyłożyć na spód biszkoptowy, na wierzchu, bliżej jednego z boków ułożyć „wyspę”. Wokół „wyspy” porozkładać kawałki owoców egzotycznych, lekko wciskając w masę. Całość wstawić do lodówki do stężenia. Następnie na wierzch wylać tężejącą galaretkę. Delfiny i palmę przygotowałam w specjalnych foremkach. Można je też wyciąć foremkami do ciastek lub samodzielnie wykonać foremki z folii aluminiowej. Po zastygnięciu palmę wbić w "wyspę" a delfiny w galaretkę.
Przepis bierze udział w akcji:
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/08/ciasto-jak-bekitna-laguna.html