Wykonanie
To ciasto zrobiłam już jakiś czas temu, ale czekało na właściwą chwilę. Dziś dzień Św.
Patryka, więc kolor zielony jest jak najbardziej wskazanyOd razu na wstępie piszę, że ciasto należy skonsumować od razu po wyjęciu z lodówki, ponieważ to co piszą producenci
galaretek o właściwościach
kiwi jest prawdą, choćbyśmy nie wiem jak się starali
żelatyna z
kiwi nie stężeje tak jakbyśmy tego oczekiwali. Mimo to, warto zrobić to ciasto, dla tego słodko-kwaśnego smaku.
Składniki:4
jajka1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniakoszyczek
owoców kiwi300 ml
śmietany kremówki150
cukru pudru3 łyżki
żelatyny rozpuszczone w 50 ml
wody1/4 tabliczki
mlecznej czekolady1.
Białka ubijamy na sztywno z
cukrem, dodajemy stopniowo
żółtka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy
mąkę i znów delikatnie mieszamy.2.
Biszkopt pieczemy ok. 40 minut (temp. 200 °C) w wysmarowanej wcześniej
olejem formie 26 cm.3. Po ostudzeniu ciasta, przygotowujemy
owocowy wierzch:
kiwi rozdrabniam blenderem i mieszamy z rozpuszczoną
żelatyną.
Śmietanę ubijamy z
cukrem, łączymy z masą
kiwi.4. Masę
śmietanowo-
owocową wylewamy na
biszkopt. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.5. Spożywamy od razu po wyjęciu z lodówki. Gdy masa nie chce się ściąć można ciasto wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika i od razu później podawać. Przed podaniem ozdobić tartą
mleczną czekoladą.