ßßß Cookit - przepis na Biszkopt z kiwi

Biszkopt z kiwi

nazwa

Wykonanie

To ciasto zrobiłam już jakiś czas temu, ale czekało na właściwą chwilę. Dziś dzień Św. Patryka, więc kolor zielony jest jak najbardziej wskazany
Od razu na wstępie piszę, że ciasto należy skonsumować od razu po wyjęciu z lodówki, ponieważ to co piszą producenci galaretek o właściwościach kiwi jest prawdą, choćbyśmy nie wiem jak się starali żelatyna z kiwi nie stężeje tak jakbyśmy tego oczekiwali. Mimo to, warto zrobić to ciasto, dla tego słodko-kwaśnego smaku.
Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
koszyczek owoców kiwi
300 ml śmietany kremówki
150 cukru pudru
3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 50 ml wody
1/4 tabliczki mlecznej czekolady
1. Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę i znów delikatnie mieszamy.
2. Biszkopt pieczemy ok. 40 minut (temp. 200 °C) w wysmarowanej wcześniej olejem formie 26 cm.
3. Po ostudzeniu ciasta, przygotowujemy owocowy wierzch: kiwi rozdrabniam blenderem i mieszamy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietanę ubijamy z cukrem, łączymy z masą kiwi.
4. Masę śmietanowo-owocową wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
5. Spożywamy od razu po wyjęciu z lodówki. Gdy masa nie chce się ściąć można ciasto wstawić na ok. 20 minut do zamrażalnika i od razu później podawać. Przed podaniem ozdobić tartą mleczną czekoladą.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2013/03/17/biszkopt-z-kiwi