Wykonanie
Wszystkiego dobrego w nowym roku! Dziś tort upieczony specjalnie na powitanie 2015 - z pysznym kremem szampańskim, który sprawdzi się nie tylko do przełożenia
biszkoptu, ale też
solo. Piankowa konsystencja sprawia, że deser jest naprawdę lekki, a całość komponuje się obłędnie dobrze :)
Biszkopt:5
jajekszklanka
mąki (3/4 pszennej i 1/4 tortowej)szklanka
cukru pudrupół łyżeczki
proszku do pieczeniaKrem
szampański:szklanka
szampana3
jajka250 ml
śmietanki 30%5 łyżek
cukru pudru5 łyżeczek
żelatynycukier waniliowy+ tabliczka
czekoladyBiałka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy
cukier puder, cały czas miksując na wolnych obrotach. Dorzucamy
jajka i podobnie postępujemy z
mąką wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Masę przelewamy do blaszki z dnem wyłożonym papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
Szampana podgrzewamy na małym ogniu z
żelatyną, nie zagotowując. Mieszamy dokładnie aż do całkowitego rozpuszczenia się granulek, zostawiamy do przestygnięcia.
Żółtka ubijamy w kąpieli
wodnej z
cukrem waniliowym do momentu podwojenia się objętości.
Białka i
śmietankę z dodatkiem
cukru pudru ubijamy w oddzielnych miskach na sztywno.Do masy
żółtkowej dodajemy
bitą śmietanę, delikatnie mieszając za pomocą
łopatki. Następnie dolewamy pianę z
białek, a gdy masa będzie już jednolita,
szampana. Jako że krem dosyć szybko zastyga, przekładamy go sprawnie na
biszkopt przecięty w połowie, zostawiając 1/3 masy na wierzch
tortu (można też
biszkopt nasączyć
szampanem).
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, nabieramy po trochu na łyżkę i "rysujemy" nieregularne wzorki na wierzchu
tortu. Wstawiamy do lodówki do stężenia.
Macie jakieś postanowienia noworoczne? Ja konsekwentnie
będę próbować zmienić swoją dietę, tym razem postanowiłam eksperymentalnie zostać frutarianką na tydzień :) Także ten, żegnajcie
słodycze...Muzyka Die Antwoord to jedno, ostatnio zaczęłam doceniać też ich teledyski. Są tak
dziwne, że aż wspaniałe!