Wykonanie
Są takie chwile i momenty w życiu człowieka, że trzeba je przeżyć, przepłakać, wykrzyczeć swój ból i żal. Nie można się w nim zamykać i zatracać w smutku i żałobie. Jesteśmy na ziemi tak krótko, że musimy jak najlepiej i najpełniej wykorzystać dany nam czas, dlatego już dziś wracam do Was z nowym przepisem na "kopiec kreta" o tym cieście słyszałam wielokrotnie, ale jakoś zupełnie nie było mi po drodze by je zrobić. W końcu się zebrałam jest proste i pyszne dlatego Was również zachęcam do spróbowania.
Ciasto:1
margaryna5 łyżek
mleka3/4 szklanki
cukru4 łyżki
kakao2,5 szklanki
mąki4
jajka1 łyżeczka
cukru waniliowego2 łyżeczki
proszku do pieczeniaMargarynę rozpuszczamy z
mlekiem i
cukrem w rondelku, dodajemy
kakao i całość dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Masę
czekoladową mieszamy z
mąką,
żółtkami i
proszkiem do pieczenia, na koniec delikatnie łączymy z pianą z
białek. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok 30 minutKrem500 ml
śmietany kremówki3 łyżki
cukru pudru1/2 tabliczki
czekolady4-5
bananów1 łyżka
żelatynyRozpuszczamy
żelatynę w niewielkiej ilości
wody. Zimną
śmietanę ubijamy z
cukrem pudrem, a następnie dodajemy pokruszoną
czekoladę (ja swoją startkowałam na grubych oczkach) i
żelatynę.Ciasto kroimy na 2 części (w stosunku 2 do 3) na grubszej części układamy
banany i przykrywamy je masą
śmietanową, na którą wykładamy pokruszoną cieńszą część ciasta. Chłodzimy w lodówce kilka godzin.